Искат бременните да имат регламентиран достъп до акушерка

PRINT
бебе хранене на бебето

Бременните да имат регламентират достъп до акушерки, поискаха на съвместна пресконференция представители на Българската асоциация за закрила на пациентите и на асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Раждането в домашни условия било по техни думи игра на руска рулетка.

Създава се усещане в обществото, че нещо е отнето от правата на българската жена, че не й се позволява да избере да ражда вкъщи, коментира Милка Василева, председател на БАПЗГ. На практика обаче много малко жени се интересували от такава възможност.

Проучване в русенската многопрофилна болница сред 100 родилки показало, че само 5 са отговорили положително на въпроса „Бихте ли родила вкъщи?“. 41% смятат, че акушер-гинеколог трябва да води раждането, а 51% искат акушер-гинеколог и акушерка.

В законодателството ни няма регламентирани служби за акушерски грижи. Сега българската жена има лесен и удобен достъп до АГ-специалист, регламентиран от НРД, но не и до акушерка, добави Василева. Друг сериозен проблем е, че у нас има недостиг на акушерки, затова те нямат възможност да окажат необходимото внимание и психологическа подкрепа на всяка родилка. Необходими са законови промени, а също и мерки за подобряване на условията в болниците. Ако там е уютно и бременната получава необходимото внимание, това ще насърчи жените да търсят помощ само в клиниките.

Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите подкрепи идеята за избор на акушерка. Не може акушерка да получава 500 лв. заплата и да дарява живот, коментира той. Пациентската организация предлага също у нас да се изгради регистър, в който да бъде включвана всяка жена още при установяване на възникнала бременност. В него може да се подават данни за проследяване на здравословното състояние на детето до 1 г.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Искат бременните да имат регламентиран достъп до акушерка беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *