Бременните да не ядят в пластмасови съдове, има риск от аборт

PRINT
бременна бременост

Високите нива на химикала бисфенол-А, който се съдържа в пластмасовите шишета и покритието на консервните кутии, може да увеличи опасността от аборт за жените, които имат такъв проблем или трудно забременяват, съобщи Асошиейтед прес. Изследването не прави категорично връзка, но е ново доказателство за „биологичната достоверност“, че химикалът се отразява на плодовитостта и други аспекти от здравето, каза д-р Линда Гудиче, президент на Американското дружество по репродуктивна медицина. Резултатите са представени днес на годишната конференция на дружеството в Бостън.

Химикали в бита имат слаб хормонален ефект

Бисфенол-А и някои други химикали от околната среда имат слаб хормонален ефект. Изследвания показват, че почти всички хора имат бисфенол-А в урината, макар и химикалът вече да е забранен за използване в бебешките шишета и някои контейнери за напитки за многократна употреба. Повечето случаи на спонтанен аборт се дължат на проблеми с яйцеклетката или хромозомите. Новото изследване на екип от Станфордския университет показа че бисфенол-А може да повлияе на този риск.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт
Химикал в кредитните карти е риск за здравето
Пренаталният опит слага отпечатък на целия съзнателен живот
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата

Учените са анализирали 115 бременни жени с проблеми във възпроизводството. Резултатите показват, че бременните с повече бисфенол-А в кръвта са с 80 процента по-застрашени от аборт. Изследването обаче е малко и вероятността от грешка е сравнително висока. За да се намали излагането на бисфенол-А, е препоръчително храната да не се затопля в пластмасови съдове, защото така химикалът се прехвърля в храната по-лесно. Добре е също пластмасовите бутилки да не се оставят на слънце, да се избягва консервираната храна и бележките от касовите апарати да не се държат дълго в ръка, защото хартията за тях е покрита със смоли, съдържащи бисфенол-А.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Бременните да не ядят в пластмасови съдове, има риск от аборт беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *