Безплатни тестове за хепатит С в София и Варна

PRINT

Стартира нова кампания за безплатни тестове на хепатит С „HEP HOUR“, която продължава до 11 май, съобщи Станимир Хасърджиев от сдружение „Хепасист“. За тях се взема кръв от пръста, а резултатът се отчита слез 10 минути. При положителен резултат се изследва допълнително венозна кръв. Хората, които се окажат инфектирани, ще бъдат уведомени лично от организаторите на кампанията. Подробности за адресите на лабораториите в София и Варна, където се правят тестовете, могат да бъдат намерени на www.hepactive.org и www.hepasist.org.

Кампанията ще продължи един месец, като целта е за този период да се изследват над 8000 души – колкото са се проверили за хепатит С през цялата минала година, поясни Хасърджиев. Известни спортисти и спортни коментатори подкрепиха идеята, като се снимаха на плакати за кампанията. Сред първите тествали се след официалния старт на кампанията днес бяха Оперативният директор на БНТ Константин Каменаров, спортният журналист Камен Алипиев, волейболистът Евгени Иванов (на снимката), Мис България Славена Вътова, победителката в „Мюзик айдъл“ Маги Джанаварова, фотографът Константин Кръстев-Коко, водещата от „Дарик радио“ Биляна Георгиева.
Кампанията е подкрепена от известни спортисти и спортни журналисти – Мария Гроздева, Кубрат Пулев, Елин Топузаков, Евгени Иванов, Камен Алипиев, Иво Райчев и Николай Александров.

Предполага се, че болните от хепатит C у нас е около 150 000, повече от половината от тях са научили случайно за болестта си, каза още д-р Хасърджиев. Заболяването протича скрито и това в съчетание с липсата на ясно изразена симптоматика е причина хората да попадат при специалистите твърде късно. Инфекцията с хепатит С води до тежки усложнения – цироза и рак на черния дроб. По последни данни не основното заболяване, а именно появила се хепатит С инфекция е причината за смърт при високорискови групи пациенти като например болни на хемодиализа, с таласемия и ХИВ-позитивни лица.

Има много добри съвременни медикаменти, които помагат, но ако диагнозата се постави навреме, подчерта доц. Красимир Антонов от Гастроентерологичната клиника на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той призова младите хора, които дори и за кратък период са имали рисково поведение, да се изследват за установяване на антитела срещу хепатитния вирус. Специалистът препоръча и други, които преди време са прекарали хирургична интервенция или кръвопреливане, посещавали са често маникюрист или педикюрист, правили са си декоративна татуировка или пиърсинг, също да се изследват за вирусоносителство. Обикновено първоначалният тест е по метода ELISA, след което при необходимост се пристъпва към PCR-тест и други специфични изследвания, припомни доц. Антонов. Той допълни,  че изследването на чернодробните трансаминази е полезно, но не е достатъчно, за да потвърди или отхвърли наличието на хепатит C, тъй като при 40% от заразените с вируса тези показатели запазват нормални стойности.

Кампанията се организира от сдруженията „Хепасист“ и „Хепактив“ с подкрепата на „Рош България“.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни тестове за хепатит С в София и Варна беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *