Безплатни прегледи на бъбреците в „Софиямед“

PRINT
бъбреци гломерулонефрит

По случай Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания -10-ти март, специалистите от отделението по урология на УМБАЛ „Софиямед“ ще консултират безплатно пациенти на 10-ти и 17-ти март от 14:30 до 17:30ч. в ДКЦ „Софиямед“ след предварително записване на тел. 0700 31 051!

Според завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Велев, липсата на установени профилактични навици и страх от операция сред българите оказва изключително влияние върху развитието на бъбречните заболявания и особено върху най-разпространената бъбречно-каменна болест (камъни в бъбреците). „Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. При около един на десет души в даден момент се образува камък, като вероятността да се образува през живота е 5 до 10 %. Липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика, като диети, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота“, коментира д-р Велев.

Той съветва пациентите с диагностицирана бъбречно-каменна болест след отстраняване на вече образувани камъни да направят известни промени в начина си на живот. „Пийте повече течности като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по- малко от 2-2,5 литра, цвета на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол“.

По случай световния ден за профилактика на бъбречните заболявания в ДКЦ „Софиямед“ ще консултира и водещият български уролог и настоящ народен представител в 43-тото Народно събрание доц. д-р Димитър Шишков. Урологът се присъедини към екипа на „Софиямед“ като консултант преди броени месеци. Доц. д-р Шишков коментира, че ендоскопското и екстракорпоралното разбиване на камъни е вече рутинна практика у нас, а най-добрите резултати се постигат само при правилна преценка от компетентен уролог.

„Вече почти не оперираме по класическия начин камъните в бъбрека. Най-често лечението извършваме по минимално инвазивни начини: ендоскопски, лапароскопски, екстракорпорално и чрез перкутанна литолапаксия. Това позволява пациентите да се възстановят по-бързо. Профилактиката на бъбречно – каменната болест включва: фамилна анамнеза, съобразяване с ендемичните райони в страната, прием на повече течности и по-малко сол“, уточнява урологът. Доц. Шишков ще консултира пациенти безплатно на 18-ти и 25-ти март от 16:00 до 18:00ч. с предварително записване на тел. 0700 31 051!

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни прегледи на бъбреците в „Софиямед“ беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *