Акция с безплатни прегледи за щитовидна жлеза

PRINT
щитовидна жлеза хашимото

От 21 октомври до 21 ноември 2014 г. ще се провеждат безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Раднево, Монтана и Елхово. Инициативата се реализира от Национална пациентска организация и Сдружение ВИОМ, с подкрепата на над 13 специалисти ендокринолози и е насочена към хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група за развитие на заболявания на щитовидната жлеза.

Безплатните ехографски изследвания ще се провеждат само след предварително записване на горещата телефонна линия на НПО: 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна), всеки делничен ден от 11 до 17 ч. Записването стартира от 17 октомври (петък) и ще продължи до запълване на свободните часове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ако мръзнете или все ви е горещо, проверете щитовидната жлеза
Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза
Студени и топли възли на щитовидната жлеза
При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре 
Всеки четвърти у нас има възли на щитовидната жлеза 

Кампанията е продължение на инициативите, реализирани около шестата поредна Международна информационна тиреоидна седмица, която се отбеляза в периода 25-31 май 2014 г. и която цели да се повиши информираността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза, значението на ранното диагностициране, както и популяризирането на идеята за навременната профилактика и изследване на щитовидната жлеза, която е отговорна за нормалното функциниране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Поради анатомично благоприятното разположение на жлезата могат да се използват много скринингови техники, с цел ранно откриване на болестни изменения. Евентуални изменения и болестни процеси могат лесно да се открият и при изследване на конкретни хормонални показатели в кръвта. Всичко това прави щитовидната жлеза сравнително лесен орган за скрининг. Същевременно се наблюдава парадоксалният факт, че в България и в световен мащаб броят на заболяванията на щитовидната жлеза се увеличава все повече.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Акция с безплатни прегледи за щитовидна жлеза беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *