Все повече се връщат стресирани от почивка

PRINT
alt

Все повече хора се оплакват, че към края на отпуската си започват да се чувстват стресирани. Този феномен се наблюдава вече от няколко години, каза пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. Според него това си има психологическо обяснение.

Кратката почивка не може да ни презареди

д-р Веселин Герев психиатърКато най-честа причина се изтъква , че отпуската е кратка и човек не може да си почине достатъчно добре. Много често хората си поставят и цели , които не могат да осъществят, и така нивото на стрес нараства. Сред тях са да спортуват редовно и да стопят няколко килограма. Внезапното включване на ново занимание със сериозно натоварване (активен спорт) представлява допълнително напрежение за организма, още повече, ако не сте стъпвали във фитнес залата месеци или дори години наред. Разбира се, нищо не пречи да започнем да се движим повече или пък да ядем лека и здравословна храна. Това трябва да става обаче с повече разбиране към собствените нужди и възможности, без да се изпада в крайности.

Отпуската – време за ремонти?

Други пък използват почивката, за да свършат някоя неотложна работа, като например домашен ремонт и по този начин не намират време за себе си. Или пък се хващат на допълнителна работа, която мислят, че уж вършат между другото. Физическата активност е добре дошла през почивката, особено ако работата ви е свързана със заседяване. Прекаленото натоварване и кратките срокове, които обикновено си поставяме при ремонтите, обаче по-скоро ни притискат, отколкото да ни развличат. Затова добре преценете силите си и работата, с която се захващате по дома.

Най-голямата грешка на повечето хора в активна възраст е неспособността да почиват, мята психиатърът. Всички чакат лятото, за да получат отпуск и тогава да релаксират, а това трябва да се прави ежеседмично. Психиката на всеки човек има седмичен ритъм. Тя е настроена да се натоварва 5 дни и два – да релаксира. Това обаче не се практикува от доста работещи. Те се нагърбват с всевъзможни ангажименти през почивните дни и така трупат умора и стрес. Новите технологии пък не позволяват да се откъснем напълно от работата дори в почивните дни. У нас се смята за нещо нормално колегите да те безпокоят по служебни въпроси през почивката.

Правила за идеалната почивка

Кое ни пращи щастливи?

Затова е добре през уикенда да се отдадем на нещата, които ни правят щастливи. Те обикновено не изискват голям бюджет. Може да се отпуснем край някой басейн, да се разходим сред природата с приятели или дори да помързелуваме на балкона с книга и чаша вино в ръка.

Моята препоръка е да се сьчетават натоварването в ежедневието с почивка според възможностите на всеки, каза д-р Герев. Само така човек може да е работоспособен и да не се нуждае от едноседмично адаптиране към работата след отпуск.

Свързани теми: Какво представлява постваканционният синдром

По текста работи Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Все повече се връщат стресирани от почивка беше последно модифицирана от: август 5th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *