Все повече се връщат стресирани от почивка

PRINT
alt

Все повече хора се оплакват, че към края на отпуската си започват да се чувстват стресирани. Този феномен се наблюдава вече от няколко години, каза пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Според него това си има психологическо обяснение. Като най-честа причина се изтъква , че отпуската е кратка и човек не може да си почине достатъчно добре. Много често хората си поставят и цели , които не могат да осъществят и така нивото на стрес нараства. Сред тях са да спортуват редовно и да стопят няколко килограма. Други пък използват почивката, за да свършат някоя неотложна работа, като например домашен ремонт и по този начин не намират време за себе си. Или пък се хващат на допълнителна работа, която мислят, че уж вършат между другото.

Най-голямата грешка на повечето хора в активна възраст е неспособността да почиват, мята психиатърът. Всички чакат лятото, за да получат отпуск и тогава да релаксират, а това трябва да се прави ежеседмично.
Психиката на всеки човек има седмичен ритъм. Тя е настроена да се натоварва 5 дни и два – да релаксира. Това обаче не се практикува от доста работещи. Те се нагърбват с всевъзможни ангажименти през почивните дни и така трупат умора и стрес.

Моята препоръка е да се сьчетават натоварването в ежедневието с почивка според възможностите на всеки, каза д-р Герев. Само така човек може да е работоспособен и да не се нуждае от едноседмично вработване след отпуск.

Свързани теми: Какво представлява постваканционният синдром

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Все повече се връщат стресирани от почивка беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *