Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести?

PRINT
проф. Боряна Делийска

Как да се храним при бъбречно заболяване? Този въпрос си задават много хора, които са принудени да спазват ограничителен режим заради заболяване. Бъбречните заболявания са разнообразни и за всяка група от тях се препоръчва различен диетичен режим. Има твърдения, че приемът на цитрусови плодове и зеленолистни зеленчуци може да навреди.

Лимонов сок може да забави образуването на камъни

По принцип консумацията им не е противопоказана при голяма част от заболяванията на отделителната система. При някои видове бъбречни камъни дори се препоръчва прием на лимонов сок, което може да забави нарастването на конкрементите и да ограничи техните рецидиви, но има друг вид камъни, при които това не се препоръчва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Топла грейка помага при криза от камъни в бъбреците
Болки в кръста и температура издават пиелонефрита
Камъните в бъбреците зачестяват през лятото, бирата не пази
Проста формула разкрива риска за бъбреците

При калциево-оксалатни конкременти често пациентите се съветват да избягват приема на спанак, лапад и др. листни продукти, които съдържат повече оксалати. Водещи световни нефролози през последните години установиха, че приемът на такива храни не е толкова опасен, ако те се приемат с достатъчно количество млечни продукти.

Последните свързват в червата приетите с храна оксалати и те се изхвърлят с фекалиите. При болни със значително намалена бъбречна функция и данни за повишени нива на калия в кръвта е уместно да се ограничат цитрусовите плодове.

Диета? Да, но без крайности

Основното във всяка препоръчана диета е тя да е съобразена с основното заболяване и придружаващите други патологични състояния и да е така адаптирана към обичайните хранителни навици на болния, че прилагането й да не нарушава качеството му на живот. Всяка крайност в препоръчването на диета от лекаря и абсолютизиране на спазването й от страна на болния не е най-доброто решение. Или както някои лекари казват: „Всичко е въпрос на количество и честота на прием на определени групи храни“.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в университетската болница „Царица Йоанна“ -ИСУЛ, София

[Общо: 11    Средно: 2.7/5]
Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести? беше последно модифицирана от: май 27th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *