Опасно ли е разширяването на панкреасния канал?

PRINT
панкреатит рак на панкреаса

Нормално панкреасният канал е с диаметър до 2 мм (от стена до стена), с гладък контур на стената и без огнищни разширения. След хранене е нормално да се установи преходно разширение на този канал. С напредването на възрастта също е възможно разширяване на канала, без признаци за болестни увреждания.

Разширението на панкреасния канал може да се дължи на някои заболявания: обструктивен хроничен панкреатит, камъни в панкреасния канал, след епизоди на тежък остър панкреатит, тумори на панкреаса или дванадесетопръстника, панкреасни псевдокисти, стеснение на мястото на отваряне на панкреасния канал в дванадесетопръстника, някои вродени аномалии.

Болката при панкреатит е като от пронизване с нож

Разширението на панкреасния канал над 3 мм, съчетано с неравност на контура му, са част от ехографските признаци на хроничния панкреатит. Ехографското изследване на панкреаса е високоинформативен, но субективен метод за изследване на панкреаса и затова се налага да се използват компютърна томография, магнитно-резонансна или ендоскопска холангиопанкреатография, ендоскопска ехография.

За изясняване причината за разширение на панкреасния канал се изследват и някои лабораторни показатели – амилаза, липаза, кръвна картина, глюкоза, калций, урина, билирубин, С-реактивен протеин, туморни маркери (CA-19-9, CEA, CA-72-4) и др. Диагнозата се поставя въз основа на цялостното изследване на пациента – оплаквания, клиничен преглед, образни методи и лаборатория.

При установяване на причината за разширение на панкреасния канал се провежда медикаментозно, ендоскопско или хирургично лечение. При вас може да става дума за безобидно разширение на пакреасния канал, свързано с предходно хранене или с възрастта. Независимо от това препоръчвам цялостен клиничен преглед при специалист.

Свързани теми: Остра болка горе в корема издава панкреатита

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Опасно ли е разширяването на панкреасния канал? беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *