Какво се прави при изкълчване?

PRINT
проф. Пламен Кинов

Луксацията (изкълчване) представлява разместване на костните краища, формиращи дадена става. Частичното изместване на ставата се нарича сублуксация. Изкълчването най-често се получава при травма – удар, падане или друг травматичен инцидент. Най-често е изкълчването на раменната става, не са редки и луксациите на пръсти. По-редки, но с по-тежки и с потенциално трайни последици са луксациите, придружени от фрактура на китка, глезен, коляно или тазобедрена става.

За да се изкълчи една става, е необходимо разкъсване на ставната капсула и ставни връзки, които придържат костните краища. Това впоследствие води до ставна халтавост, нестабилност и склонност на ставата по-често да се изкълчва. При нестабилност ставният хрущял лесно се уврежда и настъпва прогресираща дегенерация (износване) на засегнатата става.

След прецизна диагноза се прави наместване

При съмнения за изместване на става от изключително значение е поставянето на точна диагноза. Това се извършва чрез рентгенография. След уточняване на вида на травмата наместването на изкълчената става се осъществява от ортопед травматолог, под анестезия и в болница. Изкълчената става обикновено лесно се намества.

Непрофесионалното наместване (понякога ненаместване или непълно наместване) от необучени хора или традиционни лечители, неглижирането на състоянието и късното търсене на специализирана помощ обаче могат да доведат до необратими изменения в ставата и инвалидизация на пациента.

От изключителна важност за успешния резултат от лечението е наместването да се извърши в спешен порядък (максимално рано, в първите часове след травмата), тъй като разместването на ставата води до нарушаване на кръвообращението, което в някои случаи може да има тежки последици. Продължителното разместване на костните краища освен това води до ретракция и скъсяване на околоставните структури. Впоследствие те зарастват в неправилно положение.

Безкръвното наместване в такъв случай е невъзможно, а оперативната интервенция е свързана с допълнителна травма, възстановяването на увредените ставна капсула и връзки невинаги е възможно в пълна степен и това обуславя евентуални последващи затруднения във функцията на засегнатия крайник.

Най-чести са неблагоприятните последици след луксация, придружена от фрактура в областта на тазобедрената става и коляното. За щастие обаче, тези увреди са редки. Луксацията на глезена също не е лишена от проблеми поради особеностите на кръвоснабдяването в тази зона.

Някои стави са предразположени към повторно изкълчване – като например раменната става. В тези случаи говорим за рецидивираща луксация. Лечението й е оперативно – стабилизация на ставната капсула и връзки.

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия в ИСУЛ

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Какво се прави при изкълчване? беше последно модифицирана от: октомври 14th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Какво се прави при изкълчване?

  1. DoctorsAsk каза:

    За да се избегне изкълчване на глезена, е важно при първите симптоми на дискомфорт, да се потърси медицинска помощ и да има подходящи грижи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *