Какви са причините за влошаване на зрението с възрастта?

PRINT
академик петя василева офталмолог

Пресбиопията представлява постепенно намаление до загуба на възможността на окото да се приспособява за гледане на близки разстояния. Терминът идва от от гръцки език и означава „старческо око“. Засегнатите хора губят способност да виждат ясно наблизо или надалеч. В процеса на приспособяването – акомодация, участват лещата и вътреочните мускули. Когато настъпва контракция на мускулите, лещата променя формата си, като увеличава пречупвателната си сила и осигурява зрение за близо. Това разказва акад. Петя Василева, началник на Специализираната очна болница „Акад. Иван Пешев“.

Какви са причините за далекогледство и късогледство

Нарушенията в акомодацията настъпват при промени в тези структури. Основна роля играе намалената еластичност на лещата, която настъпва с възрастта. Оплаквания се появяват, когато възможността за акомодация е недостатъчна, за да се вижда ясно на близко разстояние пред окото. Това може да се компенсира с помощта на т.нар. пресбиопични очила – само за гледане на близко.

Какви са причините да виждам лошо на слаба светлина?

Късогледите гледат наблизо до късна възраст

Първите симптоми на пресбиопия започват най-често около 40-45- годишна възраст, което зависи от клиничната рефракция на окото – далекогледство, късогледство, астигматизъм. Оплакванията се появяват по-рано при хора, чиято работа е свързана с необходимост от добро зрение за близко разстояние.

Значително по-рано пресбиопията настъпва и при лица с по-високо некоригирано далекогледство. От друга страна, късогледите могат да гледат наблизо до кьсна възраст, тъй като те виждат на близко разстояние пред окото без включване на акомодацията. Прогресията на пресбиопията е индивидуална и е в зависимост освен от степента на далекогледството, така и от прекаленото зрително натоварване (изтощаване на акомодацията), употреба на лекарства (парасимпатиколитици и успокоителни медикаменти), диети, продължителна работа на екрани.

Лазерна корекция при слабо зрение на близко разстояние

Лошо осветление и натоварване на окото вдигат диоптрите

Смущенията в зрението зависят и от степента на осветеност в помещението за работа, като влошеното зрение на близо се появява по-рано при слаба светлина. Развитието на мътнини в лещата – начална катаракта (перде), с напредване на възрастта, при наличие на наследственост, както и в резултат на системни заболявания (диабет), токсични въздействия и травми, също могат да доведат до ранно и бързо развите на пресбиопия.

Как да подобрим зрението

За преодоляване на първите признаци на пресбиопия ще помогне работата при добро осветление и правилен режим на зрително натоварване с кратки паузи на всеки 20 минути, в които да се гледа на далеч.

При настъпване на по- значителни затруднения намалената възможност за акомодация се компенсира с очила. Често при по-ранна поява на пресбиопични оплаквания може да се открие т.нар. скрито далекогледство. Най-подходящо решение е комбинираната корекция на зрението (особено при лица с далекогледство) за далеч и близо с т.нар. прогресивни очила, предписани от офталмолог специалист.

Влошава ли се зрението от носенето на очила?

[Общо: 9    Средно: 3.7/5]
Какви са причините за влошаване на зрението с възрастта? беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *