Как да се предпазим от гъбички по стъпалата?

PRINT
болки в краката

През лятото много хора се оплакват от гъбична инфекция между пръстите на краката, а тя често поразява и ноктите – онихомикоза. Това е досадно състояние, причиняващо деформация на ноктите и миризма на краката. Лечението е трудно, резултатите по-често – незадоволителни. Най-добре е да се предпазим от гъбична инфекция. Гъбите се развиват най-добре след дъжд и в топло време, обичат топлина и влага.

Същото се отнася и за микроскопичните гъбички, които се развиват по повърхността на тялото ни – между пръстите, в слабините, под гърдата при жените, в подмишниците. В горещо време се засилва потенето, лятото с повишаване на температурите, а това създава условие да се увеличат тези инфекции.

Гъбичките са навсякъде – върху плодовете и зеленчуците, в хляба, чувстват се чудесно в сауните и басейните. „Екстрите“ в менюто си получават от кожата и космите. Умеят да изсмукват хранителни вещества дори от бедни находища и употребяват пълноценно почти всички продукти на тялото ни.

Лечението на гъбичките по ноктите е поне 3 месеца

Използват и друга човешка слабост – прекомерната употреба на антибиотици. Тя отваря врата пред лавинообразното им размножаване. Другата предпоставка са нарушени правила на хигиена. Ако няма „закваска“, няма да има и гъбична инфекция.

Гъбичките са дерматофити – с други думи обичат кожата. Дрождеподобните или плесенните гъбички се чувстват комфортно между пръстите и в кожните гънки. Размножавайки се, те оставят по обувките спорите си и попадайки върху кожата на нова жертва, пламва нова инфекция.

Размяната на обувки, меренето на обувки, носенето им на босо, стъпването по мокрия под на басейна или в сауната може да донесе гъбична инфекция. Също така гъбичната инфекция може да се пренесе чрез чужда нокторезачка, гребен и дори хавлия.

Затова лекарите съветват да не се ползват чужди обувки и тоалетни прибори. А по мокрия под на басейна да не се стъпва на босо. След това краката да се измиват със сапун и топла вода и между пръстите, да се подсушат добре и да се намажат с масло от чаено дърво.

Д-р Атанас Михайлов 

Свързани теми: При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа

Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

[Общо: 6    Средно: 3.3/5]
Как да се предпазим от гъбички по стъпалата? беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *