Високият холестерол влияе за рака на гърдата

PRINT

Холестеролът влияе индиректно върху развитието на рак на гърдата, съобщи сайтът „Росбалт“. Учените от Университета Дюк открили, че неговата биопродукт – 27 хидроксихолестерол (27NS) повишава активността и степента на агресивност на тумора.

Ефектът му може да се сравни с този на естрогена, който е виновен за 75% от развитието и растежа на рака. Може би поради тази причина затлъстяването повишава риска от рак.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
 10 мита за рака на гърдата
 Момиче оздравяло от рак, лекувала се с хума
 Ракът в лявата гърда се свързва с конфликти в семейството
Туморът често се състои от няколко вида рак

Експертите намерили връзка между активността на ензима, който произвежда 27 хидроксихолестерол, и степента на агресивност на тумора . Високата концентрация на това съединение прави туморите устойчиви на различни противоракови медикаменти. Развивала се резистентност срещу тамоксифен.

Засега тази теория е даказана само при гризачи. Учените обаче са убедени, че тя важи и при хората. По думите им в хода на лечението и превенцията на рака трябва да се потиска и този ензим, който превръща холестерола в опасния метаболит, и на самия 27 хидроксихолестерол. Не е изключено при проблеми с холестерола да може да се намали рискът от рак с помощта на статини. По-важното е да се поддържа здравословен начин на живот, като не се допуска увеличаване на холестерола.

Източник: Росбалт

 

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Високият холестерол влияе за рака на гърдата беше последно модифицирана от: май 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *