Порталната вена на черния дроб се изследва при хепатит и цироза

PRINT
разтоварване на черния дроб

Чернодробната портална вена е кръвоносен съд, който провежда кръв от стомашно-чревния тракт и далака към черния дроб. Тази кръв е богата на хранителни вещества, които са били извлечени от храната и черният дроб преработва тези хранителни вещества. Той също така филтрира токсини, които се приема с храната. Към 75% от общия поток на кръв през черния дроб е чрез чернодробната портална вена, като останалата част идва от чернодробната артерия. Кръвта напуска черния дроб в посока сърцето през чернодробните вени.

Чернодробната портална вена не е истинска вена, защото доставя кръв към особен вид малки съдове в черния дроб, а не директно към сърцето. Тя е основен компонент на чернодробната портална система, една от двете портални системи в организма заедно с порталната хипофизна система. Чернодробна портална вена обикновено се образува от сливането на горната мезентериална вена и далачните вени и също така получава кръв от долната мезентериална и стомашните вените.

Различни заболявания, свързани с чернодробна портална вена, причиняват промени в размерите й. Важен пример на такова състояние е повишено налягане в чернодробната портална вена. Това състояние, наречено портална хипертония,е основно усложнение на цироза.

Ехографското изследване на черния дроб и порталната вена е едно от най-значимите и практични неинвазивни методи за изследване на състоянието на порталната система. Порталната вена има среден размер 8-10 см при възрастни и се визуализира много добре при ехографско изследване. Чрез доплер на този съд може да се получи информация за кръвотока и налягането в чернодробната портална вена, което да бъде важно при проследяването на хронични чернодробни заболявания. Изолирана информация относно размера на порталната вена без промени в чернодробния паренхим или клинична картина на заболяване няма особено значение.

Състоянията, при които порталната вена има променен размер, са най-често свързани с увреждания на черния дроб – хронични хепатити, първична билиарна цироза, токсично увреждане на черния дроб, чернодробна цироза. Тези заболявания протичат с промени в черния дроб като цяло, които лесно се диагностицират чрез ехографско изследване. Цялостната диагноза на дадено състояние се конкретизира, като се вземат предвид конкретните оплаквания на пациента, образните изследвания и параклиниката (изследвания на показатели чрез вземане на кръв). Изоли-раното увеличение на по-рталната вена, особено незначително над рефе- рентните граници, може да представлява анатомична особеност без значение за общото здравословно състояние на човека.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Александровска болница

[Общо: 29    Средно: 2.8/5]
Порталната вена на черния дроб се изследва при хепатит и цироза беше последно модифицирана от: ноември 25th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *