Памперси до 3 г. или полови инфекции водят до стерилитет при мъжете

PRINT
бременна бременност

Прекаляването с памперсите, носени до 3-годишна възраст и прекарани инфекции са част от причините, свързвани с мъжкия стерилитет, казва Юлия Стоянова, биолог в лаборатория по цитогенетика и имунология към специализираната болница по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“. Двойките с репродуктивни проблеми у нас към момента са приблизително 250 хил. В близо 50 % от случаите причините за това се крият в мъжкото здраве.

Според данни на СЗО това е глобален проблем. Ако например до средата на миналия век концентрацията на мъжките сперматозоиди е варирала около 100 милиона, то сега е спаднала приблизително наполовина, пояснява Стоянова.

Обикновено у нас изследванията за стерилитет започват първо от жената, тъй като все още много хора смятали, че „това не се случва на мъжете, виновни са само жените“. Това е една от причините точната диагноза и лечението на проблема да се забавя или игнорира все още в много семейства. Възможно е в повечето случаи мъжете да нямат никакви съществени оплаквания и да не предполагат, че имат проблеми. Едва когато решат да стават бащи, се установява наличие често пъти на сериозно заболяване.

Кои са най-честите причини за стерилитет при мъжете?

За съжаление те се коренят още в ранна детска възраст. Неправилно отглежданите момчета – с прекомерна употреба почти до 3 годишна възраст на памперси, са потенциално застрашени от претопляне на тестисите. Ненавременното отстраняване на заболявания като крипторхизъм, липсата на редовни имунизации, например за заушка, наличие на разширени вени в тестисите също може да бъде впоследствие причина за стерилитет.

Непълноценното хранене с изкуствени храни без необходимите витамини (синтетичните не се броят), ниското ниво на физическа култура у нас води до неправилно развитие на подрастващия организъм и по-късно може да се отрази върху хормоналния баланс. Това от своя страна води до нарушения в спермообразуването.

Юноши, които системно злоупотребяват с алкохол, цигари, наркотични вещества, амфетамини и анаболи, рискуват да останат необратимо стерилни. Не на последно място като рисков фактор стоят произволните полови контакти. Те водят до инфекции, които също започват от ранна възраст вече и при двата пола. Нелекуваните, те също крият опасност не само от стерилитет, но и от влошаване на общото състояние и имунитет на организма.

Но оптимистичната прогноза е, че в повечето случаи проблемът има решение и често пъти това става относително лесно – например промяната на храненето и режима на живот, пречистването на организма от токсини, отказът от цигари, алкохол и стимулатори дават резултат. „Пациентът оздравява и си спестява хилядите левове, похарчени в центровете „ин витро“. Разбира се, всеки случай е индивидуален и понякога се налага по-продължително лечение. Но най-важното е – първо да се установи има ли проблем и второ – колко сериозен е той“, коментира Стоянова.

У нас това вече е възможно и достъпно за всеки пациент – независимо дали е осигурен или не. В много лаборатории и в София и в повечето големи градове вече е разработено изследването на спермограма. Изследването дава информация както за репродуктивните възможности на мъжа, така също и за наличие на някои видове инфекции. В много случаи дори от една единична спермограма се вижда какъв е проблемът, който трябва да бъде разрешен.

При такива ситуации, обаче, пациентът често пъти не е насочван правилно какъв точно специалист му е нужен. Най-добър съвет на мъжа ще даде андрологът. „За съжаление тази специалност е вече много рядка у нас – на пръсти се броят утвърдените и опитни специалисти в тази насока и в повечето случаи те са струпани в по-големите градове. А все пак България не е само София. Тези функции по необходимост се поемат от специалист-гинеколог или уролог, което не винаги е коректно за пациента. Това обаче не трябва да спира хората да потърсят своевременна лекарска помощ, а насочването към специалиста би могло да стане от семейния лекар“, съветва Стоянова.

Вече са налице много възможности за лечение, достатъчно медикаменти, за разлика от предишни години, когато не е имало ефективни средства за подобряване на мъжката репродуктивност. Има открити вече и много видове природни вещества, които действат комплексно не само върху репродуктивността, но повлияват също еректилната дисфункция и преждевременната еякулация – теми-табу за относно мъжкото можене. 

Още по темата: В 50% от случаите на безплодие причината е у мъжа

Стерилитетът при мъжете може да е от разширена вена на тестисите

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 2/5]
Памперси до 3 г. или полови инфекции водят до стерилитет при мъжете беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *