Може ли киселини и гадене да са от сърцето?

PRINT
улцерозен колит симптоми диагноза лекарства

Гаденето и киселините не са типични симптоми за сърдечните заболявания. При такива оплаквания е необходимо първо да се потърси гастроентеролог. Трябва да бъдат направени изследвания (фиброгастроскопия и др.) и да се установи причината (гастрит, рефлукс и др.).
Понякога може да има съчетание на заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечни проблеми.

Стенокардия – кои са новостите в лечението

На какво се дължат симптомите

Такава свързаност на симптомите има например при камъни в жлъчката (жлъчно-каменна болест, калкулозен холецистит и др ). Тогава освен гадене и повръщане могат да се получат и различни видове аритмии (екстрасистули, надкамерна тахикардия и др.).

В такъв случай особено когато оплакванията от стомаха не са силно изразени, пациентите попадат първо при кардиолог, който трябва да прецени чрез извършването на различни изследвания (холтер, ЕКГ и др.) дали аритмиите са свързани със заболяване на сърцето и ако не се установи сърдечен проблем, пациентите се насочват към гастроентеролог.

високо кръвно хипертония

Високото кръвно също влияе

Друго съчетание на симптомите има при хора с високо кръвно налягане (артериална хипертония), когато при повишаване на стойностите на налягането се получава гадене.

В този случай невинаги има съчетаване на гаденето с киселини и то не е свързано с проблеми със стомаха, а е израз на повишената възбудимост на вегетативната нервна система.

Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Провокирането на стенокардна болка при исхемична болест на сърцето понякога се случва след нахранване, но не е задължително да се съчетава с гадене или киселини. От посочените примери става ясно, че сами по себе си гаденето и киселините не могат да предизвикат проблеми за сърцето, но могат да бъдат прояви на различни заболявания и да се съчетават със симптомите на сърдечните заболявания.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, болница „Света Екатерина“, София, за в. „24 часа“

[Общо: 18    Средно: 3.6/5]
Може ли киселини и гадене да са от сърцето? беше последно модифицирана от: април 1st, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *