Витамин D при бременните не води до по-здрави кости при децата

PRINT
бебе новородено кърмаче

Приемането на витамин D по време на бременността не води до по-стабилни кости при децата след това, установи мащабно британско проучване, най-голямото досега в света по тази тема. То е осъществено от университета в Бристол и е публикувано в престижното издание „Лансет“.

Оценени са данните за нивата на витамина в организма на 4000 бременни. Той има ключова роля за усвояването на калция от организма и здравината на костите. Същото изследване е направено по-късно и на децата им, когато те навършили 9 г. Учените не открили никаква връзка между запасите от витамин D при майките и здравината на костите при синовете и дъщерите им. Това дава основание за препоръката им към бременните. Няма нужда те да приемат допълнително капки с витамина с профилактична цел при бебетата.

В момента в лекарското съсловие няма единно мнение дали е необходим прием на витамин D при бременни. Поради това в някои страни все пак го препоръчват профилактично. В естествен вид организмът си го доставя по два начина – синтезира се в кожата при излагане на слънце или постъпва чрез храната. Най-много витамин D има в яйцата, месото и мазната риба.

Свързани теми: Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Витамин D при бременните не води до по-здрави кости при децата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *