сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеВитамин D при бременните не води до по-здрави кости при децата

Витамин D при бременните не води до по-здрави кости при децата

Приемането на витамин D по време на бременността не води до по-стабилни кости при децата след това, установи мащабно британско проучване, най-голямото досега в света по тази тема. То е осъществено от университета в Бристол и е публикувано в престижното издание „Лансет“.

Оценени са данните за нивата на витамина в организма на 4000 бременни. Той има ключова роля за усвояването на калция от организма и здравината на костите. Същото изследване е направено по-късно и на децата им, когато те навършили 9 г. Учените не открили никаква връзка между запасите от витамин D при майките и здравината на костите при синовете и дъщерите им. Това дава основание за препоръката им към бременните. Няма нужда те да приемат допълнително капки с витамина с профилактична цел при бебетата.

В момента в лекарското съсловие няма единно мнение дали е необходим прием на витамин D при бременни. Поради това в някои страни все пак го препоръчват профилактично. В естествен вид организмът си го доставя по два начина – синтезира се в кожата при излагане на слънце или постъпва чрез храната. Най-много витамин D има в яйцата, месото и мазната риба.

Свързани теми: Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -