сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПрегърбената стойка виновна за кръвно и лошо храносмилане

Прегърбената стойка виновна за кръвно и лошо храносмилане

Високо кръвно или стомашни проблеми – тези и други здравословни проблеми може да имат обща причина и тя е лошата стойка на тялото, пише в. „Дейли мейл“. Предците ни са били непрекъснато в движение, за да си осигурят препитание, но съвременният човек прекарва по-голямата част от живота си в статично положение. Това води до редица проблеми, твърди Робърт Маккой, лектор по анатомия в Британския колеж по остеопатия.

Заради загубата на движение, много често нашата стойка се променя. Тези от нас, които ходят прегърбени, по-често страдат от депресии и се оплакват от липса на енергия. „Само 10 минути в седнало или изгърбено положение са достатъчни, за да започнат мускулите на гърба, които ни държат изправени, да се изморяват. Тогава започваме да се прегърбваме напред“, казва Маккой. Повечето хора знаят от собствен опит, че ако работят превити над компютъра или зад волана, скоро усещат изтръпване и болки в гърба и раменете.

Лошата стойка води до повишено кръвно налягане, тъй като учените установиха, че съществува пряка връзка между мускулите на врата и областта на мозъка, която регулира кръвното. Когато те са активни и се движат, клетките в тях изпращат сигнали за нормално оросяване. Но когато са неподвижни и притиснати, кръвното налягане започва да се покачва. Лошата стойка особено зле се отразява на жените, твърди Маккой. Ако гръбначният стълб не е в характерната си извита S-образна позиция, а в някаква друга поза, често възникват проблеми с континенцията при кашляне или при бурен смях. Прегърбената напред стойка натоварва допълнително пикочния мехур и мускулите на пелвиса, което води до изпускания.

Изгърбената стойка кара освен това хората да се чувстват по-депресирани и по-тъжни. Те постоянно се оплакват от липса на енергия. Изправената стойка изпраща сигнали до нашия мозък, който ни кара да се чувстваме по-добре. Прегърбената стойка вреди на стомаха  пречи на храносмилателната му функция. Поради тази причина се наблюдават проблеми в коремната област и образуването на киселини. Мигрените на работното място също в голяма част се дължат на лошата позиция на бюрото. Прегърбването води до много повече главоболия, отколкото стреса от работата. При него се прищипва един специфичен нерв – тригеминалния, който причинява болки в главата.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -