Супернапитка сваля холестерол и пази от диабет

PRINT

Скоро на Запад ще се появи напитка, която комбинира всички полезни свойства на кафето и чая – тя ще е от листата на кафеените растения, пише „Дейли мейл“. По думите на специалистите отварата от тях е много полезна. Напитката не е толкова горчива колкото чая и не е така силна като кафето.

Богата е на съединения, които понижават риска от диабет и болести на сърцето. Кофеинът не е толкова много, но пък има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Група експерти от Кралските ботанически градини в Кю анализирали полезните свойства на кафеените листа заедно с колеги от Изследователския отдел по разнообразие на селскостопанските култури. Впрочем в Етиопия, Южен Судан и Индонезия отдавна пият напитка от листата на кафето. В Европа имало опити традицията да бъде внесена в началото на 19 век, но без успех. Причината е, че вкусът й е доста своеобразен, признават учените.

Последното проучване на 23 сорта кафе показало колко полезни са листата на растението. Д-р Арон Дейвис отбелязва, че 7 вида могат да се похвалят с високи нива на мангиферин – съединение с противовъзпалителни свойства, способно да понижава холестерола, да защитава невроните и да пази от диабет. В растението били открити и антиоксиданти.

СНИМКА: SXC

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Супернапитка сваля холестерол и пази от диабет беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *