неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт 2015 г.: лекуват ни в болница за няколко диагнози едновременно

От 2015 г.: лекуват ни в болница за няколко диагнози едновременно

След 2 г. – тоест от 2015 г., България най-после ще въведе диагностично-свързаните групи, съобщи директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Сега пациентът се приема само по една диагноза и ако страда от повече болести, те не могат да бъдат лекувани комплексно, защото системата на клиничните пътеки не го позволява. За диагностично-свързаните групи България купи софтуер от Австралия, с чиято помощ отчитането на медицинските разходи в болниците ще става по коренно различен начин.

Тогава касата ще се възползва от резерва си, който сега е част от фискалния резерв на държавата. Последно в него се вляха 40 млн. лв. от здравни вноски, събрани от гражданите през 2012 г. в преизпълнение на плана. Парите останаха, защото касата плаща с 22 млн. лв. по-малко за лекарства, обясни министър Десислава Атанасова. Това станало благодарение на работата на комисията по цени и реимбурсиране, както и на законодателните мерки през последната година – намалени надценки, допълнителни проверки, рефериране на цените със 17 държави.

Противоречие в два закона не позволи „излишъкът“ от 40 млн. лв. в бюджета на НЗОК в края на 2012 г. да бъде разпределен, въпреки че почти няма сфера в здравеопазването, където да няма остра нужда от повече пари. „Има колизия на два закона – от една страна надзорният съвет на касата трябва да вземе решение как да се разпределят „излишните“ средства, но от друга законът за здравното осигуряване не позволява това“, обясни д-р Цеков. Затова от НЗОК планират да организират среща с представители на парламента, МЗ и МФ, на която да се предложи нов, максимално прозрачен вариант за разпределянето на средства над бюджетната рамка. 40-те милиона лв. ще се върнат в здравната система след 2 г., когато се планира да започне смяната на сегашния модел на финансиране на болниците от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Прогнозите сочат, че тогава разходите за болнична помощ ще скочат с около 40%. Тогава резервът, който сега се формира, ще се върне в касата, за да поеме удара от увеличението, обобщи д-р Цеков.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -