петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоХраненеСупернапитка сваля холестерол и пази от диабет

Супернапитка сваля холестерол и пази от диабет

Скоро на Запад ще се появи напитка, която комбинира всички полезни свойства на кафето и чая – тя ще е от листата на кафеените растения, пише „Дейли мейл“. По думите на специалистите отварата от тях е много полезна. Напитката не е толкова горчива колкото чая и не е така силна като кафето.

Богата е на съединения, които понижават риска от диабет и болести на сърцето. Кофеинът не е толкова много, но пък има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Група експерти от Кралските ботанически градини в Кю анализирали полезните свойства на кафеените листа заедно с колеги от Изследователския отдел по разнообразие на селскостопанските култури. Впрочем в Етиопия, Южен Судан и Индонезия отдавна пият напитка от листата на кафето. В Европа имало опити традицията да бъде внесена в началото на 19 век, но без успех. Причината е, че вкусът й е доста своеобразен, признават учените.

Последното проучване на 23 сорта кафе показало колко полезни са листата на растението. Д-р Арон Дейвис отбелязва, че 7 вида могат да се похвалят с високи нива на мангиферин – съединение с противовъзпалителни свойства, способно да понижава холестерола, да защитава невроните и да пази от диабет. В растението били открити и антиоксиданти.

СНИМКА: SXC

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -