Шизандра е растение, което стимулира паметта, пази от депресия

PRINT
alt

Шизандрата заедно с женшена е древно лекарствено растение, което широко се използва в източната медицина като стимулиращо и тонизиращо средство. Потиска процесите на затлъстяване и регулира теглото.

Всички части на това растение – цветове, листа и стъбло миришат силно на лимон, откъдето идва и другото му название – Китайски лимонник. Расте в Северен Китай, на Корейския полуостров, в бившия Съветски съюз – Приморския и Хабаровския край, в Южен Сахалин.

Плодовете са богати на лимонена, ябълчена, винена и янтърна киселина, което определя киселият им вкус. Значително е съдържанието на аскорбинова киселина – витамин С, което в сушените плодове достига от 250 до 580 мг. Сред полезните вещества в растението са биофлавоноиди, каротиноиди, пектин, танини, сапонини и съединения с Р-витаминно действие. Минералните вещества са представени от солите на калция, желязото, мангана и фосфора.

Най-благотворно е влиянието на шизандрата върху нервната система, защото премахва умората, сънливостта и повишава работоспособността, като влияе положително не само на физическата, но и на умствената. Освен това подобрява познавателните способности и подпомага усвояването на сложни знания. При възрастни хора поддържа паметта в активно състояние. Помага човек да преодолее лошото си настроение и дори да се измъкне от депресивни състояния.

Полезна е за диабетици, защото ги предпазва от усложнения, а при леки форми подпомага лечението на пациентите.

След прекаран хепатит стимулира възстановяването на чернодробните клетки.

Препоръчва се за профилактика при зрителна умора, която е следствие от продължителна работа пред екран или при работа, изискваща постоянно различаване на цветове.

Китайският лимонник оказва положително въздействие върху работата на сърцето или сърдечно-съдовата система, като засилва тонуса на мускула и повишава амплитудата.

Растението активизира обмяната на веществата, подобрява моторната и секреторната функция на стомашно-чревния тракт. По този начин потиска и процесите на затлъстяването. А като засилва регенеративните процеси, повишава имунитета.

В източните страни лимонникът се консумира от здрави хора за поддържане на работоспособността за по-дълго време, за намаляване на напрежението, за поддържане на телесното тегло в оптимални граници. Смята се още, че предпазва човека от лоши енергии като завистта, злобата и агресията. Засилва неговата привликателност и се счита, че носи аромата на късмета и успеха. Затова препоръката на познавачи е вместо с чаша кафе денят да се започне с шизандра.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Шизандра е растение, което стимулира паметта, пази от депресия беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *