Райската ябълка помага при анемия и болен стомах

PRINT

Райската ябълка трябва непременно да присъства на трапезата ни през зимата, защото съдържа много полезни за здравето вещества. Оранжевият плод е истинска витаминна бомба, в която има бета-каротен, витамин С и калций, твърдят американски диетолози, цитирани от „Медикфорум“.

В САЩ те не са достатъчно познати, затова учените се опитват да популяризират този плод, като съветват хората да го ядат като обикновена ябълка, защото кожата му е достатъчно твърда.

Понякога райската ябълка се продава не напълно узряла, затова трябва да се изчака са омекне, иначе вкусът е тръпчив и се усеща като стипца в устата. Узрее ли, вътрешността й става мека и кремообразна. В някои страни този плод се използва дори за пудинги или сладкиши. Райската ябълка по принцип вирее в субтропичния пояс, но се отглежда и у нас в района на Черноморието и на градовете Пловдив, Хасково, Сливен и Сандански.

В миналото плодовете на райската ябълка са били използвани при лечение на скорбут. Днес се използват предимно за лечение на настинка и кашлица, причинени от запушване на дихателните пътища с възпалителен секрет (прави се отвара от обвивката на плодовете), анемия и стомашно-чревни нарушения, малокръвие, разранени венци и диабет. Налагането на компрес върху рани от месестата част на пресни плодове подпомага заздравяването им. Прахът, получен от стриването на изсушени листа на райска ябълка, се използва при кръвоизливи. Сокът действа отхрачващо. Голямото количество йод прави плодовете много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Райската ябълка помага при анемия и болен стомах беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *