Мащерка помага при високо кръвно

PRINT

Мащерката е една от билките, която е изключително полезна и може да се използва в много различни ситуации, пише The Times на Индия. В нея се съдържа тимол – етерично масло с противогъбични и антисептични свойства. Това я прави подходяща за третиране на ухапвания от насекоми, изгаряния и рани.

Маслото освен това работи и като диуретик, помага на храносмилането след употребата на тежки хранителни продукти като месо. Свойствата й не свършват дотук. Мащерката подобрява настроението и намалява умората. Доставя на организма много калий, манган, калций, желязо и селен. Калият помага да се овладеят кръвното налягане и сърдечната честота, а желязото е необходимо за производството на червени кръвни клетки.

И още: растението има витамин А, различни антиоксиданти. Те са важни за здравата кожа, очите и лигавицата. Известно е, че флавоноиди като витамин А и бета-каротен защитават от рак на белия дроб и тумори в устната лигавица.

Отварата от мащерка е популярно средство при възпалено гърло, кашлица и бронхиална лезии. Извлекът от билката се използва също за борба с кариеса и пародонтозата. Чай с мащерка намалява симптомите на предменструалния симптом и облекчава спазмите по време на месечния цикъл.

Свързани теми: Мащерката унищожава бактерия, виновна за акнето

Кои са най-лековитите билки

Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак

СНИМКА: SXC

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 2.8]
Мащерка помага при високо кръвно беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 Iliana Angelova
loading...