Арония – чудният плод с много ползи за здравето

PRINT

Аронията има антирадиационен ефект и е изключително полезна за телеманиаци, които прекарват дълго  време пред компютрите, за ползващите постоянно мобилни телефони, изобщо за всички изложени на въздействието на различни радиационни лъчения. Лечебното растение е пренесено у нас от Русия, където известният учен биолог и селекционер Иван Мичурин създал цели плантации в Алтайския край.

В нашата страна аронията се отглежда в покрайнините на Троян и е присадена на дърво. В резултат на това дава значително по-големи плодове и е с по-голяма издръжливост. Произхожда от Северна Америка и някога е била много популярна храна сред индианците. Те използвали плодовете на растението и сока от тях за тонизиране и лечение.

Аронията – уникално лекарство за рак

Учените отдавна са доказали, че аронията е мощен антиоксидант – от 3 до 5 пъти по-силен от останалите витамини А, С, Е. Съдържа три пъти повече антиоксиданти от боровинките и 5 пъти повече витамин Р от грейпфрута и гроздето. Унищожава свободните радикали в организма, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалния състав на клетките. Растението успешно се ползва като част от комплекса мерки за борба с раковите образувания.

В него преобладават фруктозата и глюкозата, което го прави походящо за диабетиците. Полезно е за понижаване на кръвното налягане и спомага за неговото нормализиране на стабилизиране при хора, страдащи от хипертония. Съдържа и органични киселини, пектинови и дъбилни вещества, както и витамините К, В, В1, В2, В5 и В9.

10 продукта, които бързо чистят артериите

Аронията тонизира организма, възвръща жизнените сили, помага срещу нервни разстройства и преумора, стимулира възстановяването на мускулната и костната тъкан, подобрява обмяната на веществата и храносмилането, пречиства черния дроб. Тя се ползва и за профилактика срещу мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други болести на сърдечно-съдовата система, но помага и в рехабилитацията в рехабилитацията на пациенти, преживели тези тежки заболявания. Плодовете на растението съдържат йод, хлорогенова и фенолкарбонова киселина и се препоръчват при заболявания на щитовидната жлеза.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 16    Средно: 3.8/5]
Арония – чудният плод с много ползи за здравето беше последно модифицирана от: юни 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *