Реклама
Начало Здраве Симптоми и лечение на алергия към аспирин

Симптоми и лечение на алергия към аспирин

0
д-р Мариана Мандажиева алерголог и УНГ
алергия, уртикария, еозонофилия, езофагит
Реклама

Аспиринът (ацетил салицилова киселина) е едно от най-популярните лекарства за настинка, болка или общо неразположение. Знаете ли обаче, че и към него може да развиете алергия, дори след като години наред сте го употребявали без проблем? Кога, как и защо се стига до алергия към аспирин, какво е възможното лечение, обяснява алергологът д-р Мариана Мандажиева. Може да запишете час за преглед или тестуване при нея на тел. 0877589040, 0876962575. Приема с направление по НЗОК, по осигурител или свободен прием.

Скоро след откриването на аспирина за масово приложение през 1899 г. се появяват и първите съобщения за тежки алергични реакции. В годините на пандемията това почти универсално лекарство също се прилага доста често. То е част от групата на нестероидните противовъзпалителни средста (НСПВС), конкретно клас СОХ 1 – инхибитори, към които спадат и ибупрофен, напроксен, диклофенак, индометацин, пироксикам, аналгин и др. Тези медикаменти понякога се включват в състава на комбинирани препарати, затова е важно да се чете листовката или поне данните на опаковката.

Медикаментозна алергия срещу лекарства от групата на НСПВС е една от най-честите причини пациенти да постъпват в болница с алергична реакция. Тази към аспирин може да бъде изолирано явление, но не са редки случаите на алергични реакции към лекарства от цялата група нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

Симптоми на алергия към аспирин

Реклама

Алергията (свръхчувствителност) към аспирин или лекарствата от групата на НСПВС може да причини от леки до тежки симптоми. Реакциите се появяват най-често в рамките на минути до час след приема на лекарството, но се наблюдават и такива след няколко часа.

Обикновено те включват:

 • Уртикария (копривна треска);
 • Сърбежи по кожата;
 • Хрема;
 • Зачервени очи;
 • Подуване на различни участъци от меките тъкани на тялото и главата – устните, клепачите, езика, гърлото, слабините, дланите и стъпалата;
 • Кашлица, хрипове или задух;
 • Спадане на кръвното налягане, учестяване на пулса, прилошаване и загуба на съзнание.

Очертават се няколко типа на реакция на свръхчувствителност към Аспирин и НСПВС:

 •  Рискът от нежелана реакция към Аспирин и НСПВС се среща по-често при хора, които имат астма, полипи в носа и хроничен синузит. При тях приемът на аспирин се последва от задух, хрипове и запушен нос (назална конгестия). Това състояние е известно като респираторно заболяване, обострено от аспирин (AERD).
 • Друг тип реакция се среща при хора, които вече имат хронична уртикария. Приблизително 20% до 40% от пациентите с хронична идиопатична уртикария съобщават за влошаване на уртикарията и/или поява на отоци (ангиоедем), когато приемат Аспирин или НСПВС.
 •  В редки случаи алергичната реакция към аспирин и НСПВС може да се прояви само като изолиран оток (ангиоедем) на клепачите. Наблюдава се предимно при деца и юноши с дихателна алергия към акарите в домашния прах.
 • Анафилаксия, най-тежката, животозастрашаваща реакция на свръхчувствителност към Аспирин и НСПВС. Може да започне с уртикария след прием на специфично нестероидно противовъзпалително лекарство. Много често това е Аналгин, а в други случаи ибупрофен, диклофенак или парацетамол. По тази причина се определя като селективен тип на свръхчувствителност.
 • Кожни обриви с различен характер и с различно време на поява – минути, часове, а понякога и дни след прием на НСПВС.
 • Реакциите на алергия (свръхчувствителност) към аспирин или НСПВС са много често внезапни и непредвидими. Може да се появят и при хора, които никога не са имали алергично заболяване. Нещо повече – симптомите може да се изявят, след като години наред са приемали въпросното лекарство без никакви оплаквания.

Как да се пазим сами и кога да ходим на лекар

Наличието на астма, синузит или полипи не означава, че непременно ще развиете алергия към аспирин, парацетамол, ибупрофен или напроксен. Не е нужно непременно да ги избягвате. Ако обаче някога сте имали тежка реакция към НСПВС или не сте сигурни как бихте реагирали при нов прием на такива лекарства, най-добре е да се въздържате от всички НСПВС, докато не бъдете прегледани от алерголог.

Няма специфичен тест или изследване, които могат да установят риска от алергия към аспирин. Комплексната ситуацията при всеки пациент трябва да се разгледа от алерголог, който би преценил кои са утежняващи фактори (ко-фактори) за появата на алергия към аспирин и НСПВС. Въз основа на обстойна информация за основния здравословен проблем, придружаващи заболявания, ако има такива, едновременния прием на лекарството с определена храна, алкохол, състоянието на персонален стрес, едновременен прием с конкретно друго лекарство и физическата кондиция, специалистът ще определи възможностите за безопасна терапия на болката и температурата занапред.

В тази връзка е добре да се припомни, че аспирин и други НСПВС са включени в състава на много лекарства без рецепта, които се препоръчват при настинка и болкови синдроми, включително таблетки за смучене. Затова проверявайте внимателно етикетите и питайте в аптеката за точния състав на препаратите, които купувате. Като алтернатива би могло да се използва ацетаминофен, но и това е добре да се консултира с лекар, защото се наблюдават реакции и към него.

Винаги споделяйте с лекуващия лекар, ако сте имали някаква реакция към каквито и да било медикаменти, особено ако става дума за тежка проява.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

BG
Exit mobile version