Реклама
Начало Заболявания и лечение Кои са причините за уртикария

Кои са причините за уртикария

0
Реклама

Много хора са имали поне един остър пристъп на уртикария, известна още като копривна треска. Наричат я така, защото обривът прилича на този, получен при ужилване от коприва. По кожата избиват червени петна, тя сърби, може да има или да липсва оток на меките тъкани, казва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“ (записване на час по НЗОК и свободен прием на тел.  0877 58 90 40). В определени случаи само избягването на дразнителя е достатъчно, но в други трябва да се назначи лечение от алерголог, за да се избегне хронифициране. Откриването на причините понякога е истинско предизвикателство. Има дълъг списък с възможни провокатори.

д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГ

Физическо натоварване

Интензивна физическа дейност може да предизвика копривна треска. В повечето случаи става дума за консумация на алерген (най-често пшеница) и последващо активно натоварване.

Автореактивност

Реклама

При автореактивната уртикария, подформа на хроничната спонтанна уртикария, симптомите се предизвикват от неправилно насочена реакция на имунната система, която внезапно реагира на собствените вещества на тялото. Тази форма на уртикария може да бъде открита с така наречения автоложен серумен тест.

Хистамин – кога и защо се стига до хистаминова непоносимост

Натиск върху кожата

Продължителният натиск върху определена област на кожата е отключващият стимул при уртикария под натиск. Носенето на тежка чанта за гимнастика, стоенето или седенето на твърда повърхност за дълги периоди от време, например, може да причини дълбоко разположени отоци.

Непоносимост към хистамин

При хората, които страдат от хистаминова непоносимост, хистаминът, приет с храната, не може да се разгради достатъчно. Дължи се на дефицита на ензима диамин оксидаза (DAO) в тънките черва. Хистамин има в сирена, червено вино и други продукти, а при хора с предразположение към непоносимост, може да провокира или влоши симптомите на копривна треска.

Хранителната алергия може да се изяви с обрив или сърбеж

Инфекциите може да са причина

Острите инфекции са една от най-честите причини за остра уртикария. Обривът се съобщава като симптом и при новия коронавирус, макар и сравнително рядък. Хроничните инфекции могат да бъдат отговорни за симптомите на хронична спонтанна уртикария. Провокиращи фактори за появата на такъв обрив са например възпаление на стомашната лигавица, причинено от Helicobacter pylori и повтарящи се възпаления на синусите, сливиците и корените на зъбите.

Студът като причина

При студовата уртикария симптомите се провокират чрез докосване на студени предмети, ходене по студени плочки или пребиваване навън при ниски температури през зимата. Интересното тук е, че индивидуалната прагова поносимост на температурата е много различна, няма общ критерий за граница на студа. 

Как се открива и лекува глутенова непоносимост

Контактна реакция

При контактна уртикария кожата реагира към определени вещества:

  • Храни, растения и растителни вещества (като алкохол, коприва, плодове, зеленчуци, сирене, латекс, цветен прашец, парфюм, пшенично брашно и др.);
  • Лекарства и козметика (като аспирин, масло от черен дроб на треска, ментол);
  • Някои промишлени материали и метали (като амоняк, никел, платинови съединения);
  • Животински вещества (отрова от насекоми, коса, кръвен серум, слюнка).

Светлина

Слънцето и други източници на светлина също са възможни причини за обрив – при лека уртикария симптомите се появяват, след като кожата е била изложена на светлина. Провокатори могат да са видимите компоненти на светлината, както и невидимите UV лъчи.

Лекарства

Лекарства като болкоуспокояващи, АСЕ инхибитори (понижаващи кръвното налягане) и антибиотици са често срещани причини за копривна треска. Спирането на лекарството става след консултация с лекар, ако е за хронично заболяване. Тогава пъпките и сърбежът обикновено изчезват бързо сами.

Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система

Добавки в храните 

Оцветители, ароматизатори и консерванти също могат да предизвикат уртикария. Броят на разрешените за влагане в храната добавки е много голям, затова се препоръчва водене на дневник за храната, след която се появят симптомите. 

Органични причини 

Има и някои органични причини за уртикарията като надбъбречна умора, при които тялото не произвежда достатъчно кортизол или свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм).

Псевдо алергии

Псевдоалергиите са реакции на непоносимост, които много приличат на алергия, без обаче да има типична имунологична реакция. Има такива реакции например към храна. Тези реакции не могат да бъдат доказани лабораторно, но могат да бъдат демонстрирани, като няколко седмици не се консумира подозрителната храна, а след това  отново се включи в менюто.

Пикантна храна и подправки

Пикантните подправки и храни като лют червен пипер могат да повишат телесната температура и да предизвикат обостряне на заболяването.

Още възможни причини:

  • Триене;
  • Рентгенови лъчи;
  • Стрес;
  • Топлина.

Във всички случаи е наложителна консултация със специалист, за да установи възможно по-точно причината за поява на уртикария и да се назначи подходящо лечение.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version