четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВредно ли е избелването на зъбите?

Вредно ли е избелването на зъбите?

Краткият отговор е – абсолютно не! Клинични изследвания показват, че контролираното от дентален лекар избелване на зъбите е безопасно и в световен мащаб няма регистриран случай на увреждане на зъбите поради избелване. На практика се смята, че това е най-безопасната козметична дентална процедура. Единственият страничен ефект, който може да се появи, е временна чувствителност, която изчезва след приключване на избелването и не е в резултат от поражения върху повърхността на зъбите.

Защо се оцветяват зъбите?

Ежедневно върху емайла на зъбите се образува тънък биофилм, който „запечатва” петната по зъбите. Най-честите причини за потъмняване и оцветяване на зъбите са:

 • Тютюн;
 • Консумацията на оцветяващи храни и напитки като кафе, кола, чай, червено вино, соев сос и др.;
 • Недобра грижа за зъбите

С възрастта зъбите стават по-тъмни, тъй като емайлът изтънява и по-тъмният дентин прозира отдолу.

Възможно е и да има вътрешни оцветявания по зъбите. Те могат да бъдат причинени от прекомерното приемане на флуор в детска възраст, докато зъбите все още се развиват. Друга причина са тетрациклиновите антибиотици. Те оцветяват зъбите на детето, ако е на възраст под 8 години, или ако майката е приемала антибиотика по време на бременността. Зъбите могат да потъмнеят от травма, както и ако са умъртвени.

Не е тайна, че белите зъби са по-естетични, също така те се асоциират с добро орално здраве и грижа за себе си. Освен че са по-красиви, ослепително-усмихнатите лица се възприемат и като по-искрени и компетентни.

Съвети как да запазим зъбите бели

Как точно се прави избелването?

Външният слой на зъба се нарича емайл и естествения цвят на зъба се определя от отразяването и разсейването на светлината, която попада върху него, както и от цвета на дентина, който се намира непосредствено под емайла. Гените влияят на дебелината и гладкостта на емайла. По-тънкият емайл позволява повече да прозира цвета на дентина отдолу. Също така дали е по-грапав или по-гладък емайлът определя и отразяването на светлината, съответно и на цвета. Емайлът се състои от микроскопични призми и по време на дъвчене в него естествено се образуват милиони микропукнатини, за разлика от дентина под него, който е защитен. Именно тези микропукнатини, както и пространството между призмите на емайла, се запълват с остатъци и се оцветяват. Избелващата съставка в професионалните гелове е водороден пероксид  или  карбамиден пероксид в различна концентрация. Тя се свързва с молекулите на пигментите и остатъците и ги извежда извън емайла, оставяйки пукнатините отворени. Някои от тях  бързо се реминерализират от слюнката и се запълват, а други са запълват отново с органични отпадъци.

Какви са първите стъпки?

На пазара има голямо разнообразие от избелващи гелове, пасти, писалки, лентички и т.н., но ние ви съветваме да не експериментирате сами, доверете се на професионалисти по дентална медицина. Те ще ви консултират какво е най-добро за вас и само така можете да си гарантирате резултатите, към които се стремите, защото проблеми със зъбите могат да се отразят на успеха от избелването.

Например ако имате кариеси, те трябва да се излекуват преди да започнете избелването, защото през тях избелващият гел може да достигне във вътрешността на зъба и да причини силна чувствителност. Ако венците са се отдръпнали и се показват жълтите или обезцветени корени на зъба, то избелването няма да ги направи по-бели. Също така от избелването не се повлияват керамични корони и фасети, както и пломбите.

За избелването зъболекарят ви ще ви направи първо обстоен преглед на цялата уста, ще определи цвета на зъбите ви в момента по специална скала, което ще даде възможност да се проследи напредъкът на избелването. След това зъболекарят ще почисти зъбите от зъбния камък, ще полира зъбите, за да премахне налепите и оцветяванията от тях. Ако по зъбите има зъбен камък и плака, избелващият гел не може да достигне до зъба и ефектът от избелването се разминава доста с очаквания.

За домашното избелване се вземат отпечатъци от двете челюсти и се изработват индивидуални шини по  тях.

Видове избелване

Избелването може да е кабинетно и домашно. Кабинетното избелване се извършва в рамките на едно посещение в кабинета, като резултатът е видим веднага. Като поддържащо избелване на кабинетното се използва домашното избелване.Домашното избелване се извършва в домашни условия в удобно за вас време, посредством шините, изработени по отпечатъци на зъбите ви, и геловете, които ще получите. Резултатът е видим още след първата процедура, а продължителността на избелването е до 2 седмици, като след това, при нужда,  се прави поддържащо „освежаване” на цвета с 2-3 апликации.

Какви резултати да очаквате ?

Резултатите са различни при всички пациенти. Анатомията, възрастта, състоянието на зъбите, хигиенните навици и оттенъкът на зъбите оказват голямо влияние върху резултатите. Например зъбите с жълт оттенък имат по-добри резултати от тези със сив или кафяв.

Още полезна информация

 • Продължителността на избелването и ефектът от него са индивидуални, и е важно да спазвате точно инструкциите от вашия зъболекар.
 • Не трябва да се прекалява с избелването, тъй като прекалено белите зъби изглеждат неестествено и ефектът е обратен.
 • Избелването не е постоянно решение. Ако пушите или употребявате доста оцветяващи храни и напитки, петната ще се върнат отново и зъбите ще потъмнеят.
 • Не се препоръчва избелване на пациенти под 18 г., както и на бременни и кърмачки.
 • Внимавайте с избора си на избелваща паста за зъби, тя трябва да е без абразив, за да не се изтрива прекомерно емайлът. Тези пасти спомагат за поддържане на белотата на зъбите като ги предпазват от пигментите, които ги оцветяват, но сами по себе си не могат да направят зъбите ви по-бели.
 • Със сигурност сте попадали из интернет пространството на доста „домашни хитринки” как да направите зъбите си по-бели вкъщи, но в доста от случаите можете да си навредите повече, отколкото да имате полза.
 • НЕ използвайте сода за хляб, за да избелвате зъбите. Кристалчетата на содата, с която се полират зъбите в денталния кабинет, са сферични и не нараняват повърхността на емайла. За разлика от нея, кристалчетата на обикновената сода за хляб са по-големи и с неправилна форма с остри ръбове и редовната й употреба води до увреждане на повърността на емайла и до неговото изтриване. А както вече споменахме, под по-тънкия емайл прозира дентинът, който е по-тъмен и придава цвета си на зъбите, така че колкото по-упорито ги търкате със сода, толкова по-жълти ще стават те.
 • НЕ търкайте зъбите си с лимон, защото киселинността в сока му води до увреждане на емайла и до обезцветяване и петна по него. Високата консумация на този плод може да доведе до ерозия на зъбите.

д-р Емил Димитров

 

Д-р Емил Димитров, специалист по дентална медицина

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -