понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВажно: Лекарството Еутирокс е с променен състав

Важно: Лекарството Еутирокс е с променен състав

Популярното лекарство Еутирокс, което се предписва като хормонозаместителна терапия при хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) и хашимото, е с нов, променен състав. Това става ясно от съвместно съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата и фармацевтичната компания Мерк, изпратено до медицинските специалисти. Промяната обхваща от средата на август 2019 г. таблетките с различна дозировка – 25 мг, 50 мг, 75 мг, 100 мг и 125 мг. Новото е замяната на помощното вещество – в тях вече не се съдържа лактоза, към която някои хора са алергични. Освен това основното вещество (левотироксин) е с по-добра стабилност през целия срок на годност.

Не е нужно хората, които вече приемат лекарството, да правят някаква промяна. За рисковите групи – хора с хронични сърдечносъдови или онкологични заболявания, бременни, обаче е уместно проследяване на лабораторните резултати.

L-тироксин – как действа, кои са страничните ефекти

 

Ето и най-важното от самото съобщение на ИАЛ:

• EUTHYROX® таблетки с нов състав ще бъдат налични от 15.08.2019г.
• Таблетките с нов състав предлагат по-добра стабилност на активното вещество през целия срок на годност на лекарствения продукт и не съдържат лактоза, помощно вещество с известно действие при пациенти с непоносимост към лактоза.
• Начинът на приемане на EUTHYROX® и проследяване остава непроменен.
• Препоръчва се внимателно проследяване на пациентите, преминаващи към EUTHYROX® таблетки с нов състав, тъй като преминаването към таблетките с нов състав може да предизвика тиреоиден дисбаланс поради тесния терапевтичен диапазон на левотироксин. Това включва клинична и лабораторна оценка, за да се гарантира, че индивидуалната доза на пациента остава подходяща.
• Особено внимание трябва да се обърне на уязвимите групи (например пациенти с рак на щитовидната жлеза, сърдечносъдово заболяване, бременни жени, деца и хора в старческа възраст).

Вредно ли е, че доживот ще пия хормони за щитовидната жлеза?

За предписващите лекари: 

• Потвърдете, че индивидуалната дневна доза на пациента остава подходяща, като използвате клинични и лабораторни оценки.
• Ако е необходимо, коригирайте дозата, като проследявате клиничния отговор на пациента и лабораторното изследване.
• Убедете се, че пациентите са достатъчно информирани.

За фармацевти:

• Съветвайте пациентите да приемат EUTHYROX® таблетки с нов състав точно по същия начин като EUTHYROX® таблетки със стария състав.
• Предупреждавайте пациентите да се посъветват с лекар относно необходимостта от внимателно проследяване, когато преминават към таблетки с нов състав.
• Предупреждавайте пациентите да не се връщат обратно към EUTHYROX® таблетки със стария състав, след като са започнали лечение с EUTHYROX® таблетки с нов състав .
• Дайте на пациентите информационния лист за пациента, доставен от Вашия дистрибутор, заедно с EUTHYROX® таблетки с нов състав .
• Моля, имайте предвид, че оформлението на опаковката е променено (вж. Приложение).

Обща информация:

EUTHYROX® се предписва за лечение на хипотиреоидизъм (недостатъчна секреция на хормони от щитовидната жлеза) и за заболявания, свързани или не с хипотиреоидизъм, при които е необходимо потискане на секрецията на тироид-стимулиращия хормон (ТСХ).

EUTHYROX® таблетки с нов състав ще бъдат налични от 15.08.2019г. Те се характеризират с подобрена стабилност на активното вещество през целия срок на годност на лекарствения продукт и с отстраняването на лактозата, помощно вещество с известен ефект при пациенти с непоносимост към лактоза.
Биоеквивалентността между старата и новата форма е доказана чрез проучвания на бионаличността. Въпреки това, усвояването на активното вещество може все пак да се различава между отделните лекарствени форми при някои чувствителни индивиди.

Трябва да бъде потвърдено с клинични и лабораторни оценки, че индивидуалната доза на пациента остава подходяща след преминаването към EUTHYROX® таблетки с нов състав. Изследване на TSH на всеки 6 месеца в комбинация с клинична оценка дава надеждна основа за такова потвърждение. Изследванията за свободен T4 са оправдани при определени специфични състояния. Ако е необходимо, дозата трябва да бъде коригирана, като се съблюдават клиничния отговор на пациента и лабораторното изследване.

Източник: Българско дружество по ендокринология

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -