четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтерилитетът при мъжете може да е от разширена вена на тестисите

Стерилитетът при мъжете може да е от разширена вена на тестисите

Ако едно семейство не може да има деца, обикновено причината се търси в жената. Причината за безплодието обаче чисто статистически се дължи поравно на двата пола – по 30-40%, разказва д-р Гюванч Канкая от болница „Мемориал“ в Истанбул. В лечебното заведение идват и много семейства от България, за които това е последна надежда да заченат наследник.

Най-често причината при жените е запушване на маточните тръби или проблеми в матката. При мъжете проблемите са в броя на сперматозоидите, в качеството или движението им. В около 15% от случаите на безплодие причините остават загадка, казва д-р Канкая. В болница „Мемориал“ превес имат мъжете – в 60% от случаите те имат проблем с плодовитостта. Това е така, защото лечебното заведение е референтно – тук изпращат по-заплетените случаи. Тук изследват и генетичните основи на даден медицински проблем. Понякога те водят до стерилитет.

Идват и двойки, които нямат проблеми да си родят дете, но имат някаква генетична обремененост. За да избегнем раждането на дете с увреждания, създаваме лабораторно няколко ембриона, изследваме ги и имплантираме на майката този, който е най-здрав, обяснява д-р Канкая. Това се прави например, ако има предразположение към таласемия в семейството.

При мъжкия стерилитет често проблемът не може да се дефинира точно, защото критериите за оценката му са по-малко. Обикновено можем да диагностицираме какви са формата и движенията на сперматозоидите и оттам се правят заключения за проблема. А той пък може да е дошъл след инфекции, приемане на токсични вещества или дори носене на тесни панталони, коментира д-р Канкая. Причината може да е и разширена вена на тестисите. Макар че имаме пациенти, при които варикозният съд е излекуван, но стерилитетът остава, допълва лекарят. Когато технологиите напреднат още и можем да правим по-прецизни изследвания, вероятно ще установим, че генетичните проблеми са повече, обобщава той.

Автор: Диана Атанасова

Истанбул – София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -