понеделник, 20 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияСупертомограф сканира тялото за 3 сек

Супертомограф сканира тялото за 3 сек

Бързата и прецизна диагностика е от изключително значение за точната диагноза, а оттам и за правилно назначена терапия. Ако лекарят се нуждае от информация за състоянието на даден орган или кръвоносен съд, пациентът отива на преглед с томограф.

Съвременните апарати сканират цялото тяло средно за около 25-30 сек. През това време човек трябва да сдържа дишането си, за да се получи качествено изображение. Ако пациентът е малко дете, налага се да бъде упоен, обяснява д-р Томас Харткенс от „Сименс здравеопазване“ в Ерланген, Германия. Най-новите модели томографи обаче позволяват да се получи изображение от цялото тяло само за 3 сек. Такъв е моделът „Соматом флаш“.

Бързината е особено важна при невръстни пациенти. Веднъж 2-годишно момче не просто мърдало по време на снимката, а станало и скочило от апарата, докато той работел, разказа д-р Харткенс. Въпреки това лекарите получили изображение с добро качество, което било достатъчно за диагностика. Преходът от старите рентгенови апарати към томографите носи и друга голяма полза за пациентите – облъчването е ниско. Най-бързият сканира сърцето за 0,23 сек, а поетата доза радиация е 0,7 милисиверта. За сравнение – 1,5-1,6 милисиверта е средно естественият радиационен фон. Има места по света, където той е дори до 2,5 милисиверта. Торакс се сканира за 0,6 сек, а облъчването е 2,3 милисиверта. При старите системи облъчването било между 8 и 40 милисиверта.

Модерните уреди дават възможност да се избегнат традиционните инвазивни процедури за коронарография например. Вместо да се инжектира голямо количество контрастно вещество в основна артерия, която води към сърцето, може да се подаде по-малко количество във вените. При подходящата настройка на томографа той дава също добро изображение като при коронарографията. Може да се види и аневризма, заплашена от спукване.

Ако пациентът е в безсъзнание, а се предполага, че има тежки травми – например след катастрофа, прегледът дава информация къде кръвообращението е спряло. Така лекарите бързо могат да определят кое е най-животозастрашаващото увреждане.

При новите томографи лъчите излизат от два източника, които се въртят с голяма скорост около тялото и дават на всеки оборот по едно изображение – напречен разрез на тялото. Те се наслагват един след друг, за да дадат обемна картина. Бързината е важна, защото контрастното вещество се движи по кръвоносната система и при по-бавни уреди има риск изображението да се получи непълно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -