четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтавите пукат? Може да е остеоартроза

Ставите пукат? Може да е остеоартроза

Почти 50% от работата на ревматолозите е свързана с остеоартрозната болест – най-разпространеното дегенеративно ставно заболяване. Началните увреждания настъпват без симптоми и не се усещат, казва д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, член на Международната фондация по остеопороза. И уточнява, че при остеоартрозата няма промяна в кръвните показатели, за разлика от възпалителните ставни заболявания.

При остеоартрозната болест се уврежда хрущялното покритие на костните повърхности, които формират ставата. Хрущялната тъкан е без нервни окончания и при увреждането й липсва болка С годините хрущялното покритие се изхабява, особено на носещите стави – тазобедрени, коленни, глезенни и малки стави на стъпалата.

При 40% от болните са засегнати коленните стави (гонартроза). Само 10-13% са с коксартроза (поразена бедрена става), но тази локализация е тежка и обикновено завършва с ендопротезиране. Пациентите с остеоартроза се делят на три групи според скоростта на загуба на хрущялното покритие на костните повърхности на ставите.

Към 10% са болните, при които за 1-2 години се стига до инвалидизация, налагаща поставяне на изкуствена става. При 40% до инвалидизация се стига за около 10 години. И при 50% периодът до пълната загуба на хрущялното покритие е около 15-20 години.

Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

Пукане в коляното сочи гонартроза

Симптомите зависят от локализацията. Пациентите съобщават за хрущене и пукане в коляното при гонартроза Понякога след ходене се появява ставна болка, която бързо отшумява. Или пък дискомфорт в коляното при клякане и ставане, а при изкачване на стълби – в коленните, тазобедрените стави и кръста. Когато е засегната тазобедрена или коленна става, сутрин може да се усети сковаване за не повече от 30-40 мин. Докато при възпалителните ставни заболявания сковаността е минимум 1 час.

Ставните заболявания са дегенеративни (остеортроза) и възпалителни (ревматоиден артрит, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, реактивен артрит). Разликата между тях е болката. При остеоартрозата тя е механична – колкото по-активно се движим,толкова повече боли. При възпалителните ставни заболявания тя се появява при покой, а нощем трудно се издържа. Сутрин също е силна, но с раздвижването отслабва.

Има и сутрешна скованост, която трае поне 1 час. И докато възпалителните ставни заболявания може да започнат много рано в детството, както и след 50-те, то остеоартрозата се появява обикновено в по-зряла възраст.

Артроза – храни и билки, които помагат за лечението

Възрастта е първият рисков фактор за остеоартрозата

Ако между 20 и 40 г. честотата на заболяването е 3-4%, то над 50 г. тя скача на 10-12 % от населението. Над 70 г. 70% имат остеоартроза, като може да са засегнати няколко стави. Човек на 60 например може да има локализация в коляното (гонартроза) и в гръбнака (спондилоартроза). Или в тазобедрената става (коксартроза), както и в областта на малките стави на ръцете с типичните възли по пръстите. При жените и менопаузата е рисков фактор, защото естрогените пазят както костите, така и ставния хрущял.

В резултат на системна физическа активност носещите стави бързо се изхабяват, тъй като хрущялът не издържа на големи натоварвания, които също крият риск. В хрущяла няма кръвоносни съдове и той чака „да бъде нахранен“, което става чрез оптимално движение на ставата. Така че и обездвижването е опасно за хрущяла.

Всеки 5 кг над нормата натоварват носещите сегменти с 20 кг. Правилото е наднорменото тегло да се умножи по 4, за да се види как се натоварват тазобедрените, коленните, ставите на ходилата и поясният сегмент на гръбнака. Благодарение на тези носещи сегменти ние се движим. И ако излишните килограми са 10, ставите се претоварват с 40 килограма. Възпалителните ставни заболявания като ревматоиден, реактивен и псориатичен артрит и болестта на Бехтерев също увреждат хрущяла (въпреки че при тях прицелната тъкан е вътрешната обвивка на ставата) и така се стига до вторична остеоартрозна болест.

Плоскостъпието натоварва глезена, коляното и тазобдрената става

При плоскостъпие се нарушава статиката на малките кости на стъпалото и така компенсаторно се обременяват други носещи сегменти като глезен, коляно, тазобедрена става, поясна област на гръбнака. Хората с плоско стъпало често се оплакват от болки в кръста и коленете Затова ортопедичните стелки са важни за тях. Някои медикаменти – кортикостероидите например, са с доказан деструктивен ефект върху хрущялната тъкан.

Ставната ехография или т.нар. мускулно-скелетна сонография, е добър метод за ранна диагностика на ставните заболявания. С него например може да се види дискретен оток в ставата, който не може да се установи при физикалния преглед, уточнява д-р Несторова.

Рентгеновата диагностика също е важна, защото рентгеновият стадий определя и лечението, но тя е късна диагностика. При ранна диагноза и лечение може да се забави развитието на болестта с години. За съжаление, пациентите идват при нас късно. При лека болка, пукане, скованост сутрин и особено при наследственост (родител със сериозни ставни проблеми) човек трябва да се обърне към семейния си лекар или ревматолог, за да се направи ранна диагностика и да се започне лечение.

При остеоартроза на ръцете ставите се деформират по типичен начин, който ревматологът бързо разпознава. Тези промени започват рано – на 35-45 г., но понеже не са съпроводени с болка, пациентите не обръщат внимание. Друга локализация на остеоартрозата е голямата палецова става на крака, получава се „кокалче“ от обувки, които не са по мярка. Болката е продължителна и трудно минава. Пациентите с остеоартроза усещат влошаването на времето със засилване на болката в ставите – феномен, свързван с промяната на атмосферното налягане и увеличаването на влажността.

Лекарства и добавки спират разрушаването на ставата

„И докато за възпалителните ставни заболявания вече има нова група лекарства – биологичните средства, то при остеоартрозата залагаме основно на медикаменти и хранителни добавки, които задържат разрушаването на ставния хрущял – казва д-р Несторова. – На първо място се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства. С тях лекуваме възпалителния процес, съпровождащ всяка активирана артроза. Добре е да се включат и хондопротектори (захранващи хрущяла вещества) – може да се приемат през устата и инжекционно.

Очаква се в близките години да има биологично лечение и за остеоартрозната болест, както и вътреставно лечение с растежни фактори“. Към оперативно лечение – ендопротезиране, се пристъпва, когато другите възможности са изчерпани. Не се препоръчва за пациенти с тежки сърдечни, бъбречни, чернодробни заболявания. С изкуствена става 90-95% възстановяват качеството на живот.

При остеоартроза на носеща става е добре пациентите да намалят теглото си, с което намаляват и болката и отока. Само с хранителни добавки и хранителен режим хрущялът не може да се възстанови, особено в напредналите стадии, категорична е д-р Несторова. Препоръчва допълващи програми като плуване, балнеолечение и физиотерапия. Вредно е както обездвижването, така и пренатоварването на ставите.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Ми направиха операция на коляното, донесоха инфекция. Се развива остеоартроза. Може би по-добре лечение на инфекция? Защо симптоми лекувате?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -