събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРехабилитация и възстановяване при протеза на тазобедрена става

Рехабилитация и възстановяване при протеза на тазобедрена става

Ендопротезирането на тазобедрената става е една от най-успешните и най-чести ортопедични интервенции. Отличните резултати при лечението на инвалидизиращата артрозна болест се дължат на комплексния подход, включващ освен прецизна хирургична техника и подходяща следоперативна рехабилитация.

В началния период след операцията се налага щадене на оперирания крайник. Придвижването става с две помощни средства (патерици) или проходилка. Рехабилитацията и изправянето на болния започва още на следващия ден след операцията. С помощта на кинезитерапевт или физикален терапевт пациентът прави първите си крачки с новата става и се научава да си служи с нея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекува ли се артрозата с медикаменти? 
Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?
Физиотерапия при артрит и ендопротези

Необходимият период за възстановяване след операцията е от 5 до 7 дни в зависимост от общото състояние на болния, физическата му форма и придружаващите заболявания. През този период кинезитерапевтът/физикалният терапевт работят интензивно с болния по утвърдена рехабилитационна програма. Целта й е максимално бързо и пълно възстановяване след операцията.

Болният се научава да ходи с помощни средства, да сяда и става от леглото, да слиза и качва стълби, да се обслужва сам. В процеса на възстановяване се използват и апарати за раздвижване. Оперативната интервенция е голяма и не бива да се очаква възстановяване на предишното ниво на активност за седмица или дори по-малко. Процесът на износване и увреждане на ставата обикновено е отнел години и сега отново ще е необходимо известно време, за да се възстановите напълно.

Упражненията са важна част от възстановяването, които ще ви помогнат да възвърнете възможностите си да извършвате повечето обичайни дейности от ежедневието още през първите 3-4 седмици след операцията.
За да е ефективна вашата рехабилитация, ви съветваме заедно с вашия кинезитерапевт или физикален терапевт да изработите седмична и месечна програма за рехабилитация.

Тази програма трябва да включва упражнения за увеличаване на подвижността на ставата и засилване на мускулите на бедрото; ходене – първоначално вкъщи, а по-късно и навън; качване и слизане по стълби; изпълнение на ежедневни дейности. В програмата трябва да посочите не само вида на упражненията и повторенията им, но и да определите време от деня за изпълнението им. Изпълнението на програмата и периодичното отчитане на изпълнението й.

проф. Пламен Кинов ИСУЛ

Доц. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -