четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри импотентност първо идете на... зъболекар!

При импотентност първо идете на… зъболекар!

Мъжете, които страдат от еректилни проблеми, трябва първо да посетят зъболекаря, твърдят турски медици, които направиха проучване в подкрепа на тезата си. Пародонтитът – възпаление на венците, уврежда съдовете и така увеличава риска от инпотентност, казват учените от университета „Инону“.

В проучването били привлечени 80 мъже с еректилна дисфункция на възраст между 30 и 40 г. Като контролна група са определени 80 здрави мъже. Сравнение разкрило, че 53% от групата с проблеми в леглото страдат от възпалени венци, докато в контролната група с подобен стоматологичен проблем се оказали 23%.

Както предишни проучвания разкрили, хроничното възпаление на зъбноопорния апарат (пародонтит) увеличава риска от възникването на коронарно сърдечно заболяване. Причината са бактериите, които се събират в зъбната плака. Заболяването често започва с възпаление на венците – гингивит. Съдовите заболявания пък по принцип стоят в основата на еректилните проблеми. Затова при подобни оплаквания мъжът първо трябва да се прегледа за пародонтит, казва Фаит Огюз, ръководител на проучването.

При еректилната дисфункция пенисът не се втвърдява достатъчно или пък ерекцията не трае достатъчно дълго, за да се получи удовлетворение от половото сношение. 20 до 50 процента от мъжете над 30 г. са засегнати. Две трети от случаите на импотентност имат някаква физиологична причина, но психиката също играе важна роля. От неудобство много мъже не търсят навреме лекарска помощ, а чакат средно около година и половина.

Източник: Journal of Sexual Medicine

Свързани теми: Отрова от паяк замества виаграта

Трите естествени дроги – секс, спорт и слънце

Сладкото убива потентността на мъжете

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -