събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПрез пуберитета имунитетът отново създава проблеми

През пуберитета имунитетът отново създава проблеми

Пуберитетът е период, когато имунитетът на децата отново отслабва. Освен това юношите се затварят в себе си, трудно се общува с тях.  Много родители сериозно се затрудняват какъв подход да възприемат, дори когато възникват здравословни проблеми. Най-често те са свързани с хормоналните промени или с особеностите на психичното съзряване.

Организмът на детето достига полово съзряване, но имунитетът отново преминава през етап на относителна незрялост както в ранното детство, казва д-р Мария Грозева, педиатър и хомеопат от Хасково. Помагам на пациентите си, като съчетавам познанията си по медицина, хомеопатия и шуслерова терапия, допълва лекарката. Ако тийнейджърът започне да боледува често, обикновено това е свързано със стресова ситуация. „Индивидуализираното хомеопатично лечение може да се съчетае с курсове през преходните сезони с доказаното профилактично трио от шуслеровите соли с номера 3, 7 и 6. Препоръчвам по две таблетки от всяка сол за 1 месец, а съчетанието им с други хомеопатични препарати в зависимост от нуждите на организма, намаляват значително приема на антибиотици и противоалергични средства“, коментира д-р Грозева.

Много важен е и личния контакт с детето и семейството. Така терапевтът успява да проследи успеха на лечението и да окаже психологическа подкрепа. Заедно с родителите той дава личен пример и съвети на юношата как да води природосъобразен начин на живот с правилно хранене, достатъчно сън, да спортува и да избере хоби, което му помага да преработва стреса. Така младият човек изгражда позитивно отношение към живота и добро самочувствие

Идеята е да научим този бъдещ възрастен да се грижи за себе си и да зачита собствените си потребности, пояснява д-р Грозева. Ако детето не може да открие този модел на поведение в семейството, през пуберитета често страда от „училищно главоболие“. В тези случаи препоръчвам шуслерова сол номер 2, а при по-емоционални и чувствителни деца тя се съчетава с шуслеровите антидепресанти 5 и 7. Последната сол е особено ефективна при конгестивно главоболие и менструални болки.

През пуберитета децата израстват бързо, скелетът е нестабилен, затова се получават неправилна стойка и гръбначни изкривявания. Тогава веднага трябва да се започне със съвети за правилен стоеж, лечебна физкултура и физически занимания като плуване и йога. Д-р Грозева препоръчва освен това дългосрочен прием на солите, които укрепват съединителните тъкани – номера 1 (калциум флуоратум), 2 (калциум фосфорикум) и 11 (силицеа).

Най-често през пуберитета децата се обръщат към педиатъра заради проблемна кожа, защото са много чувствителни към външния си вид и отношението на връстниците им. „Готови са на всичко, за да се разреши проблема по най-бързия възможен начин. Ако обяснението, че тези кожни промени са преходни и хормонално обусловени не помогне, обикновено им препоръчвам шуслерова сол 9, в съчетание с номера 4, 3, 12 и 6 в зависимост от типа на акнето. Забелязала съм,че към кожни проблеми през пуберитета са по-склонни интровертните и чувствителни деца, които са много качествени, но не са научени или се притесняват да изразяват чувствата и емоциите си.

Тогава съчетанието на индивидуализираното хомеопатично лечение, тъканното въздействие на шуслеровите соли и психологическата подкрепа на детето имат най-добра ефективност, защото покриват нуждите на организма на физическо, емоционално и умствено ниво, а това е целта на холистичният подход като същност на интегративната медицина“, обобщава д-р Грозева.

Много по-трудно е да помогнеш на тийнейджър с психологически проблеми заради кризата в обществото, духовността, образованието и семейството. Средата в семейството е най-важна за съзряването на детето. При д-р Грозева обаче често идват двете крайности – свръхпротективни родители, които проектират своите амбиции върху децата си, задоволявайки ги материално, без да отчитат емоционалните нужди, или родители, обсебени от мисълта за оцеляване, които време за децата си. И в двата случая юношите са изложени на опасностите на улицата. Хомеопатът може да помогне, като назначи индивидуално лечение, при което преценява как да премахне евентуални последствия от психотравми, преживени в периода на съзряване.

Най-често това са любовно разочарование, смърт на близък човек, преживяно унижение или развод на родителите. „Имах случай на 9-годишно момче, много интелигентно, любознателно, перфектен ученик. То мечтаеше да стане откривател и учен, но след внезапната смърт на баща си беше развило социална фобия. Имаше позиви за гадене и повръщане всяка сутрин преди училище и страх, че няма да се представи добре при изпитване. С терапията детето преодоля страховете си и по-лесно преживя тъгата от загубата на родителя. Осъзна силната си връзка с другите членове на семейството си“, описва случай от практиката си д-р Грозева.

Помагала е и в други тежки ситуации като тази на 16-годишно момиче, живеещо само с майка си и баба си. Тя е скромна, добра ученичка, възпитана в традициите на Исляма. Отива на кафе с приятелки, но там й приспивателно слагат в напитката. Озовава се в далечно село, заобиколена със смугли пласьори на бели робини, а на бедрото й се слага печат като на животно за продан. Успява да избяга и то без да преживее сексуално насилие (защото плътта на девствените момичета се продават по-скъпо). Девойката обаче е в шок и като защитна реакция избира да живее в един паралелен , нереален свят, защото реалният за нея е ужасен. „Когато дойдоха при мен, от 2 г. обикаляха по психиатри. Момичето приличаше на уплашено животно, живеещо в капана на своя ужас. Не позволяваше никакъв физически контакт, раната от печата още не беше напълно зараснала, а кракът беше парализиран. Момичето се отвори към света едва след 1 г. хомеопатично лечение и успя да завърши като частен ученик средното си образование. Дори се влюби и говореше за женитба“, разказва д-р Грозева.

Тя съветва родителите на тийнейджърите да бъдат по-търпеливи към децата си, да ги изслушват, подкрепят и обичат. През този период и възрастни, и млади преосмислят и променят отношението помежду си и към околния свят.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -