сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСлед ухапване от змия серум се инжектира два пъти

След ухапване от змия серум се инжектира два пъти

Безопасно или безобидно ухапване от змия няма в медицината, предупредиха лекари от Токсикологията в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. Дори да не са отровни, те могат да причинят тетанус, който най-често е фатален за пациента, обясни д-р Саша Кръстева, водещ специалист под тепетата.

Затова след нападение от змия на пациентите задължително се инжектират с противотетаничен серум. Влечугите не си мият зъбите и пренасят зарази, шегуват се в клиниката. Рискови са освен това и разкъсванията от ухапването. Ако са големи, е възможно наранените места да се инфектират. Не е достатъчно местата само да се обработят и на болните се предписва антибиотично лечение.

Най-напред на пострадалия се поставя под наблюдение. Слага му се противозмийски серум. Проблемът е, че у нас препаратът е изработен да се бори с ухапвания от влечуги, които се срещат на територията на България – усойница, пепелянка, очиларка, каменарка и други, обясни д-р Кръстева. Той обаче не помага при ухапвания от екзотични змии, каквато е кораловата, нападнала двете деца в пловдивското училище „Душо Хаджидеков“ на празника за деня на земята – 22 април. В такива случаи се изписва серум от чужбина, който понякога пристига твърде късно.

„Наш студент от Нигерия разказа на изпита, че в неговата родина ухапаният трябвало да убие змията след инцидента, за да я занесе на лекаря си, за да прецени какъв тип серум да му инжектира. Така е, защото срещу всеки тип змия се изработва специфичен антидот“, обясни токсиколожката.

Новата мода сред българите да си правят частни терариуми създавала доста главоболия на лекарите. Собственик на развъдник два пъти попадал за лечение в клиниката след нападение от „домашен“ кротал по ръцете. Разминал се с фаталния изход, защото бил само одраскан, а не ухапан. В противен случай щял да поучи хемолитична реакция, защото отровата на този вид е нервно-паралитична. Токсинът води до блокаж на дишането, потискане на съзнанието, разпръсква кръвните клетки и причинява масивни кръвоизливи, а жертвата обикновено загива. Такива змии на Балканите са пепелянката и каменарката, посочи д-р Кръстева. Често изходът за ухапаните е фатален, защото стават извън населени места, далеч от лечебно заведение и докато болните бъдат откарани, умират.

След подобен инцидент мястото над ухапването трябва да се стегне с превръзка. При постъпване в лечебно заведение веднага се поставя една ампула серум около мястото, а втората се инжектира в най-близкия мускул. То лесно се познава, защото е зачервено, а по кожата има некротични изменения. Виждат се 2 точки на разстояние 1 см една от друга. Възможно е да се получи и лимфаденит. Задължително се прави и ваксина срещу тетанус, а болният остава за наблюдение в клиника.

Двете нахапани хлапета – на 8 и 10 г., са изписани от интензивния сектор на детска клиника в Университетска болница. Те престояха там 24 часа. Напуснали са в отлично здраве, увери завеждащият проф. Тоньо Шмилев.

Инцидентът в училището се проверява от Районна прокуратура в Пловдив, която се е самосезирала по публикации в медиите. Предварителното следствие е срещу собственика на терариума Атанас Рангелов, чиито змии са ухапали децата. Магистратите изясняват дали е осъществен надзор над влечугите, кой е трябвало да го извърши и кой е отговорен за това. Проверка прави и Регионалният инспекторат по образование. Самият Рангелов твърди, че неговите змии не са коралови, а млечни и няма опасност за живота на хората от ухапването им.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -