сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПодходящи ли са добавки при болести на простатата и пикочния мехур?

Подходящи ли са добавки при болести на простатата и пикочния мехур?

В медицинските среди често се спори дали е нормално да се рекламират хранителни добавки, особено при заболявания на простатната жлеза или пикочния мехур, обяснява проф. Чавдар Славов. Продажбата на такива препарати като лек за всякакви болки и симптоми се е превърнала в мощна индустрия. Това е така, защото рекламата на добавките не подлежи на никакви ограничения за разлика от тази на лекарствата. По думите на специалиста много хора доста лековерно приемат всичко казано по телевизията за чиста монета, вярват на внушенията и започват самолечение.

В началото често настъпва подобрение. Донякъде то е от препарата, а донякъде и от плацебо ефекта. Най-добре е вземането на хранителните добавки да става с препоръката на лекар. Иначе може да се изпусне ранният стадий на рака на простатната жлеза, който е благоприятен за лечение, предупреждава урологът.

При циститите, които са повече женско страдание, хранителните добавки могат да помогнат, но при положение че инфекцията е излекувана правилно. При нея най-характерни са паренето и болката при уриниране. Обикновено причина за възпалението са бактериите ешерихия коли.

Добавките могат да се вземат, след като посявките от изследването на урината вече са чисти и нямат бактерии. Лечението се провежда с антибиотици. Като негово продължение може да се вземат и хранителни добавки – извлек от брезови листа, боровинка, арония. Лекарите не са против използването им, но най-добре е да се ползват, след като приключи самото лечение, съветва проф. Славов.

Често повтарящи се цистити може да са признак за проблеми с бъбреците. Много често и възпалителни процеси или наличие на бъбречни камъни могат да се изразят със симптоми на цистит. Това не е безобидно страдание и трябва да се лекува. Понякога започва и след прекарано простудно заболяване. Парене, болка и дори кървави капки накрая при уриниране – това са симптомите, които принуждават хората да потърсят специалист.

Свързани теми:

Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

Откриха връзка между рака на простатата и липса на витамин А

Ракът на пикочния мехур се оперира безкръвно

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -