Реклама
Начало Заболявания и лечение Ниско кръвно при хипертония – причини и лечение

Ниско кръвно при хипертония – причини и лечение

0
доц. Красимира Христова
Реклама

Кои стойности се смятат за ниско кръвно

За ниско кръвно налягане се говори, когато стойностите паднат под 90/60 mmHg (милиметри живачен стълб).  Състоянието се нарича хипотония и понякога може да може да сполети и хората, които страдат от хипертония. Тогава те изпитват като симптоми: усещане за замаяност, известен световъртеж, известна дезориентация. Възможно е да се появи и главоболие.

Кои са възможните причини

Падането на кръвното под 90/60 mmHg да е вследствие на внезапен сърдечносъдов проблем, на ендокринна (хормонална) дисфункция или определени медикаменти.

При хипертониците понижаването на артериалното налягане под оптималните нива обикновено е свързано с по-висока доза на прием на медикаменти. Възможно е дозата от студените сезони да се окаже висока за летните месеци. Хипертоници със склонност към колебания в кръвното трябва да разговарят с кардиолог малко преди лятото. Лекарят може да прецени и да коригира дозите от приеманите медикаменти срещу високото кръвно. Пациентите не бива да го правят сами. Това съветва доц. Красимира Христова, специалист по кардиология с над 25-годишен опит. Тя е експерт по ехокардиография на национално и европейско ниво. Също и председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Реклама

Понякога хората сами решават да чупят таблетките, но не всички са делими. Само кардиолог или поне личният лекар, ако достъпът до специалист е усложнен, може да вземе решение, коя терапия да се намали или замени с друга в топлите месеци, допълва доц. Христова.

Падане на кръвното при хора, които по принцип са с високо кръвно, може да се наблюдава при затопляне на времето, особено в горещините. Причината е допълнителното разширение на кръвоносните съдове.  Хипотонията се наблюдава при по-възрастните, които приемат няколко лекарства – ACE-инхибитори, диуретици, бета блокери, калциеви антагонисти.

Пациентите, които се лекуват още от исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, мозъчно-съдова болест и ритъмни нарушения, също приемат допълнителни медикаменти. Тези лекарства също създават условия за падане на кръвното. 

Други състояния, свързани с инцидентно понижаване на кръвното, се дължата на инфекциозни заболявания. Високата температура, треската водят до понижаване не артериалното налягане. В допълнение при тези пациенти се наблюдава и тахикардия (ускорен пулс). Това е характерно и при заболяването COVID-19. В началото на инфекцията някои хора вдигат температура и кръвното им пада.

Има ли риск за здравето и живота, ако кръвното падне рязко

Във всеки случай, когато човек се почувства зле, трябва да се потърси помощ от медицинско лице, по възможност кардиолог. Необичайно ниските стойности на кръвното водят до отпадналост, обърканост и залежаване. При хипертониците тогава трябва да се коригира лечението.

При смяна на терапията след две седмици е добре да се направи контролен преглед. Целта е да се провери дали новите дозировки и препарати не са повишили кръвното над оптималните нива. Случва се сравнително често в практиката, хората сами да намаляват дозите си и накрая получават хипертонична криза, която ги отвежда до спешното отделение.

Задържането на твърде ниското кръвно за продължително време може да прерасне в спешно състояние. Тогава се налага лечение с вливане, за да се тонизира организмът най-общо. Разбира се, не е задължително артериалната хипотония да доведе до усложнение. Винаги трябва да се има предвид, че има застрашени рискови групи. Човек попада в такава група, ако е прекарал вече инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт. От ниското кръвно мозъкът страда. Има пациенти, при които ниското кръвно провокира транзиторна исхемична атака или исхемичен мозъчен инсулт.

Не са малко хипертониците, които страдат и от хронично бъбречно заболяване. Тъй като терапията за високо кръвно често включва и диуретици, това може да влоши работата на бъбреците, особено в горещините, когато организмът лесно се дехидратира.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version