Реклама
Начало Заболявания и лечение Ниско кръвно – кога става опасно, какво помага

Ниско кръвно – кога става опасно, какво помага

0
Реклама

Ниското кръвно налягане е по-рядко срещан проблем от високото и затова често се подценява. В определени случаи обаче и ниското може да създава сериозни проблеми. Понякога е знак за сериозно заболяване, дори и на сърдечен удар. 

На медицински език ниското кръвно се нарича хипотония. Преценката дали е необходимо лечение на ниското кръвно, се прави въз основа на фактите. Има значение дали човекът е здрав и млад, или пък е болен и в напреднала възраст, обяснява проф. Робърт Швингер, главен лекар на Медицинска клиника II в болницата Вайден, член на борда на Баварската мрежа за борба с инфарктите.

Кое кръвно се смята за ниско?

ниско кръвно при млади жени може да се повлияе от стресИдеалните стойности на кръвното са 120/80 mmHg (милиметра живачен стълб). Според Световната здравна организация за ниско кръвно се говори, когато стойностите са:

 • под 100 на 60 mmHg при жените;
 • под 110 на 70 mmHg при мъжете. 
Реклама

Ниското кръвно не се смята за болест и по принцип то често се неглижира за сметка за високото кръвно. Донякъде  вземането на мерки е необходимо, само когато то е свързано с някакви допълнителни симптоми.  

Ето кои са обичайните симптоми на ниското кръвно:

Ако забележите някои от тези признаци, трябва да се консултирате с лекар, независимо дали сте млад или стар. 

Опасно ли е ниското кръвно?

Съществуват три основни форми на хипотония

Ниското кръвно налягане се дели на три различни форми в зависимост от причините за него. Първичното ниско кръвно налягане е свързано с типа човек. По-често страдат млади, високи и стройни жени, които не спортуват. Не е ясно кое точно провокира първичната хипотония.

Вторичното ниско кръвно се появява в резултат на определени обстоятелства или заболявания. То е свързано главно с начина на живот и някои стимуланти, които водят до рязко падане на кръвното. „Приемът на прекалено малко течности е един от основните рискове при възрастните хора. Дехидратацията води до загуба на обем в кръвоносните съдове и по този начин понижава кръвното налягане“, коментира д-р Швингер.

Има и други причини, които причиняват вазодилатация, тоест разширяване на кръвоносните съдове и падане на кръвното: 

Има и заболявания, които водят до подобен проблем:

 • Ендокринни и метаболитни нарушения, например заболяване на щитовидната жлеза;
 • Сърдечно-съдови заболявания, свързани с намалена вазореактивност. Това е способността на съдовете да се разширяват и свиват при необходимост;
 • Неврогенни разстройства (проблеми с най-малките нерви, които причиняват разширяване и свиване на съдовете. Тяхната функция може да бъде нарушена, като например при диабет;
 • Твърде високи дози антихипертензивни средства като АСЕ инхибитори, сартани, бета-блокери или калциеви антагонисти могат да причинят хипотония.

Третата форма на хипотония е ортостатичната. Симптомите, основно замаяност, се появяват при ставане от седнало или легнало положение. В такива моменти систолното налягане пада с повече от 20 mmHg, а диастолното – с повече от 10 mmHg в рамките на три минути. При сядане или лягане симптомите веднага изчезват. Тук проблемът идва от това, че кръвното не се регулира в достатъчна степен при ставане, както е нормално да стане. Причините за това съвпадат в някаква степен с тези на вторичната хипотония.

Опасно ли е ниското кръвно налягане? 

При младите и здрави хора ниското кръвно налягане обикновено е с добра прогноза, тъй като едва ли ще натовари особено организма. Освен това обикновено с възрастта кръвното налягане се нормализира. При по-възрастните нещата стоят различно. При тях тонусът на кръвоносните съдове и вазореактивността са по-ограничени. Ако им падне кръвното, световъртежът ще е по-изразен и може да създаде по-опасна ситуация. Може например да падне и да си причини допълнителна травма. 

Ниското кръвно представлява допълнителен риск също и за хора, които вече имат някакво сърдечно-съдово заболяване като коронарна болест на сърцето (исхемична болест). По-рано в медицината се смяташе, че при тези пациенти кръвното е добре да се сваля допълнително даже и с медикаменти, за да се щадят сърцето и съдовете. Днес медицината подхожда по-внимателно към такива случаи, подчертава проф. Швингер.

Ако при пациент с гранично критична коронарна стеноза горната граница на кръвното падне под 120 или дори под 110 mmHg, може да се получи инфаркт, предупреждава професорът. Нови проучвания потвърждават, че при по-възрастните и при хора със сърдечно-съдови заболявания не е добре да се цели прекалено сваляне на кръвното. 

Само при сърдечна недостатъчност ниското кръвно налягане е добре дошло

При сърдечната недостатъчност сърдечният мускул е отслабен. Ако съдовете са нормални и здрави, кръвното в този случай трябва да бъде значително намалено, за да се разтовари мускулът. „Тогава някои пациенти имат стойности под 100 mmHg и нямат оплаквания като виене на свят или други подобни, защото тялото компенсира“, споделя опит от практиката проф. Швингер. Ниското кръвно налягане не е проблем при сърдечна недостатъчност.

Ниско кръвно – какво да ям

От ниското кръвно не се умира, освен ако човекът припадне и си причини по този начин тежка травма. Симптомите обаче може да влошат качеството на живот и затова много хора се питат какво да ядат или да променят във всекидневието си, за да нямат оплаквания. Мерките са в зависимост от случая. Ако ниското кръвно се дължи на предозиране на медикаменти за овладяване на хипертонията, то лекарствата трябва да се намалят. 

При млади и здрави хора могат да се приложат следните мерки: 

 • Пийте достатъчно течности;
 • Намалете алкохола и не пушете;
 • Избягвайте да стоите дълго на слънце;
 • Закалявайте кръвообращението си с редуващи се душове;
 • Намерете време за спортове, които повишават издръжливостта като бързо ходене и колоездене. 

Помагат ли повече сол и кафе?

Логично е да се помисли, че солта и кафето, които са известни с това, че повишават кръвното, са уместни срещу хипотонията. Проф. Швингер обаче предупреждава все пак да внимаваме с двата продукта. Въпреки че солта би повишила кръвното налягане, тя може да провокира и някои неблагоприятни процеси в организма като задържане на вода. Плюс това няма солидни проучвания, които да доказват положителния ефект от увеличения прием на сол при ниско кръвно налягане. Що се отнася до кафето, може да го консумирате в разумни дози – не повече от 2-3 чашки дневно. 

8 мита за кафето и истината за тях

Лечение на ниско кръвно – билковите препарати не са безобидни

Лечението на ниското кръвно на практика се състои с промяна в начина на живот- повече течности, активно движение. При повечето хора не е нужно да се прави нищо друго. 

В аптеките по принцип може да се намерят различни препарати срещу ниското кръвно, които се продават без рецепта. Много от тях съдържат алфа-симпатомиметици като етилефрин. Веществата в тях стесняват кръвоносните съдове и по този начин повишават кръвното. Лечението и особено самолечението с такива медикаменти крият рискове, предупреждава кардиологът. Опасността е по-голяма при възрастните хора, при които кръвното и пулсът може да се повишат прекалено много. Ако имат стеснени на места кръвоносни съдове, последицата може да е инфаркт. 

Растителните препарати също не бива да се подценяват и да се смятат за безобидни, след като са натурални.Често в тях се съдържа и алкохол, което трябва да се съобрази и обсъди с лекар.

Източник: www.focus.de

Реклама

Exit mobile version