събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Хронично възпаленото гърло се нарича фарингит. В ухото и гърлото има нервни окончания от едни и същи нерви, затова не е изненада болките при преглъщане при фарингит да се усещат и в ушната област. Дори да има болки обаче, до заболяване на ухото при хроничен фарингит много рядко се случва.

В детска възраст възпалението на ухото е често при остри дихателни вирусни и бактериални инфекции, които се усложняват с остро възпаление на средното ухо (отит). Друга причина у децата за възпаление на ухото е увеличената и болна трета сливица или наличие на дихателна алергия. Тогава в детето се развива серозен отит, който в момента е главен фактор за хронично възпаление на средното ухо.

При възрастни хора хроничните риносинуити, носната полипоза, изкривената носна преграда може да причинят хроничен фарингит и стрелкащи болки към ухото, дори понякога да се стигне до хроничен среден отит. Основното, което пациентите трябва да знаят, е, че болките в ухото от съседни органи (гърло, зъби, венци, стави) са стрелкащи и периодични. Докато истинските болки при възпалено ухо са като при болки при зъб – не изчезват без лекарска намеса.

Народни рецепти за настинка и пресипнал глас

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -