четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМенопаузата може да провокира пристъпи на мигрена

Менопаузата може да провокира пристъпи на мигрена

Менопаузата нося на някои жени не само неприятни симптоми като горещи вълни и безсъние. По време на климактериума е много вероятно да се появят пристъпи на мигрена, показва ново проучване. Според Университета на Синсинати това се дължи на колебания в хормоналните нива. Учените наблюдавали 3664 жени, склонни към упорито главоболие  преди и по време на менопаузата, пише The Daily Mail.

Жените имали 60% по-висок риск от тежко главоболие, което се появява поне 10 пъти на месец, ако те вече са имали мигрена преди менопаузата. Виновни според експертите в тези случаи бил спадът в нивата на естроген и прогестерон. Друга причина за мигрената може да е предозиране на препарати от хормоналната терапия при менопауза.

Климактериумът обикновено настъпва при жени на 45-55 години. Често има съпътстващи симптоми като депресия, горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението. С времето е възможно да се развият проблеми с паметта и костно заболяване (остеопороза). От общо 1,9 милиона жени, включени в проучването, 80% имали неприятни симптоми в 4-ге години преди менопаузата. При всяка десета жена болезнените симптоми траят много по-дълго (до 12 години).

Експертите препоръчват на пациентите да се назначи такава хормонално-заместителна терапия (HRT), която напълно елиминира усложненията на менопаузата. Учените смятат, че в началото на менопаузата жените е добре да получават подходящи хормонални контрацептиви, а за тези в края на перименопаузата са необходими лекарства с естрогени.

Още повече, че според скорошно проучване една от всеки четири жени отказва хормонално-заместителна терапия поради страхове за рак. Според статистиката на всеки 1000 жени, приемащи такива лекарства, на всеки 5 години има по един допълнителен случай на рак на яйчниците. На всеки 1000 пациенти, приемащи хормонално-заместителна терапия с естроген, има 1,5 допълнителните случаи на рак на гърдата и 6 случая на 1000 жени, които приемат комбинирани препарати с естроген и прогестин.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -