четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКорени на горни зъби може да перфорират синуси

Корени на горни зъби може да перфорират синуси

В денталната практика доста често се наблюдават горни зъби, чиито корени са в прекалена близост с пода на максиларния синус или дори навлизат в него. Това обикновено са предкътниците и кътниците. Тази анатомична особеност се нарича пневматичен тип синус, която предполага точна диагностика чрез рентгенови снимки, добра оценка на възможните усложнения и правилна подготовка за лечение.

При изваждането на зъби, които комуникират с горночелюстния синус, се наблюдава т.нар. перфорация. При наличието на случайна перфорация то трябва лечението й да започне веднага, в противен случай се развива синуит с формиране на фистула. Когато е налице голяма перфорация на максиларния синус, се пристъпва към пластика и затваряне на комуникацията. Когато няма болестни процеси в синуса, то той се затваря незабавно. При наличие на инфекция се извършва късно затваряне.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
С акупунктура може да се лекува алергичен ринит
Болно гърло може да промени захапката при децата
Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести

Във всички случаи се провежда лечение и чрез системен антибиотик. Във всички случаи, когато се очаква перфорация на горночелюстните синуси, се препоръчва зъбната екстракция и синусна пластика да се извърши от тесен специалист. За да бъде предотвратено подобно усложнение при екстракция на подобни зъби, трябва да се спазват стриктно инструкциите за правилна орална хигиена, дадени от лекаря по дентална медицина. Почистването на зъбен камък поне два пъти годишно е задължително условие за профилактика, което може да предотврати загубата на зъби и появата на подобни усложнения.

Д-р Смилен Смилов, специалист по дентална медицина

Свързани публикации

1 коментар

  1. Здравейте ,моля да ми отговорите на следния въпрос;На сина ми му перфорираха синус при вадене на зъб.Изписаха му антибиотик и казаха че са му сложили някаква гъбичка.Не са му казали че трябва ада се зашие раната !Кое е най доброто при тази ситуация?Благодаря!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -