вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКоляното щрака и пука - може да е артроза

Коляното щрака и пука – може да е артроза

Износването на колянната става е една от най-честите прояви на артрозната болест. Една от основните причини за износването на ставния хрущял пък е травмата. Затова и заболяването е по-често при бивши активни спортисти, практикували контактни спортове или след претърпяна тежка травма. Щракането, пукането и нестабилността са едни от честите симптоми при проблеми с колянната става. Най-често се наблюдават след травма. Обикновено се дължат на увреждане (скъсване) на менискус или връзка, функцията на коляното се нарушава – балансът, силата и стабилността страдат. Ако не бъдат взети мерки, увреждането на вътреставните структури прогресира и оплакванията се засилват.

Характерно е, че износването на колянната става е бавен и постепенен процес. При взети навреме мерки прогресията на болестта може да бъде спряна или най-малкото процесът на износването може силно да се забави. Относно хрускане и скърцане в коляното – често наблюдаваме тези оплаквания при износване на колянната става.

Разбира се, има и други състояния, при които може да се срещне, като например артрофиброза (втвърдяване на ставната капсула и меките тъкани около коляното), разрастване на мастната възглавничка под коляното, неправилна позиция и ход на конянното капаче, наличие на чуждо тяло (стаена мишка) в ставата. Може да се срещне и при някои ревматични заболявания с отлагане на кристали в ставата.

В конкретния случай предвид различните възможности за вероятна причина за оплакванията ви е наложително да се извърши консултация с ортопед.

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, ИСУЛ

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -