понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са причините за шип на петата или на ахилеса?

Кои са причините за шип на петата или на ахилеса?

Шиповете на петата са много неприятни, защото са болезнени и превръщат ходенето в мъчение. Защо изобщо се появяват шиповете? Това обикновено е първият въпрос, който хората си задават.

Претоварване, микро нараняване и калциране на проблемното място

Ето какво коментира физиотерапевтът от Германия д-р Мариане Волрабе. Появата на шиповете по петата възниква заради прекомерно натоварване на сухожилието, което е по протежение на стъпалото отдолу. То се нарича плантарна фасция. Хроничното дразнене и притискане вероятно води до микроскопични нацепвания в самото сухожилие. Организмът започва да складира там калций, по всяка вероятност с цел да “запуши” тези микро наранявания. Така с времето се получава калциране на мястото и появата на малко образувание – шип. 

Симптоми и лечение при шип на петата

Шпора или отдолу на петата

Шипът може да се появи на две места – отзад (като шпора) или отдолу на петата. По-често се образува шип отзад на петата в резултат на триенето там. С времето постоянното притискане на мястото, където ахилесът се прикрепва към костта, се стига до калцификация и изразено вкостяване (екзостоза). Човекът усеща болка при ходене. 

Шипът отдолу на петата (плантарна шпора) може да бъде вроден или придобит. В много случаи не създава никакъв дискомфорт. Причините за придобития шип отдолу са разнообразни. Постоянното натоварване с тежестта на тялото до хронично дразнене и дори възпаление. Това се случва най-вече, когато мускулите на крака са слаби или човекът е с наднормено тегло, затлъстяване. Кракът губи стабилност.

Това сухожилие (плантарна фасция) се простира от петата до върха на пръстите и може лесно да се напипа. Плантарната фасция осигурява стабилност на свода и статиката. Ако съединителната тъкан и мускулите са твърде слаби, стабилността намалява и сводът на стъпалото пада. Тогава шипът може да притисне сухожилието и нервите, както и да се възпали. Именно тогава се получава болезненото усещане (fasciitis plantaris), от което хората се оплакват. То силно ограничава качеството на живот, като ги принуждава да се движат по-малко. 

Ако не се вземат мерки, цялото стъпалото става нестабилно, защото човек инстинктивно се стреми да отнеме натиска върху възпаленото място. Сводът на стъпалото пада още повече. Ходенето без болка е почти невъзможно. Проблемът не е само при хората с наднормено тегло. При по-възрастните, които са много слаби, липсва защитната мастна подложка под ходилото. Така шипът се усеща още по-болезнено. 

Други причини за появата на шипове

  • болки в кракатаОбувки с лошо качество и неподходяща форма;
  • Твърде висок ръб на обувката;
  • Прекалено твърд ръб на обувките;
  • Наднормено тегло;
  • Грешки при натоварването на тренировка по бягане;
  • Прекомерно натоварване на стъпалото при ходене и джогинг; 
  • Вторичен ефект от проблеми със свода на стъпалото, плоскостъпие; 
  • Носене на тежки работни обувки с твърди ръбове отзад на петата;
  • Нелекуван бурсит (възпаление на кокалчето на стъпалото);
  • Твърде груба обувка откъм петата, когато е износена.

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Допълнителен проблем възниква при възрастните хора. Те не могат да ходят добре поради съществуващи проблеми с краката. Така мускулите на прасеца допълнително се скъсяват, а оттам и сухожилието. Всяка стъпка вече представлява сериозно дразнене за него поради прекомерно напрежение. 

Причините за шиповете в петата в крайна сметка могат да бъдат и болки в гърба. Те водят до неправилна стойка, която от своя страна нарушава правилното разпределяне на тежестта при ходене. Понякога хората не ходят с правилна стойка и заради прекарани наскоро операции, болести или пък по навик.

Източник: Navigator der Medizin

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -