събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКървенето на венците може да е опасно за живота

Кървенето на венците може да е опасно за живота

Кървенето на венците може да бъде и с фатални последици за човека, съобщават швейцарски учени, цитирани от руския сайт „Медикфорум“. Причината е, че в устата на човека живее опасна бактерия – Streptococcus tigurinus, която може да причини тежка инфекция и дори смърт, ако попадне в кръвта. Ето защо е важно да се грижим за венците, изтъкват те.

Учените проведоха опити, които позволиха да се изолира бактерията от кръвта на хора, боледуващи от ендокардит (възпалително заболяване на сърцето), менингит и спондилодисцит (възпалително заболяване на гръбначния стълб). Изолираната бактерия прилича на други видове стрептококи, които обитават устата ни.

Получените данни ще позволят на учените да определят причините за някои тежки заболявания и да намалят риска от появата им. Точното откриване на тази бактерия е от съществено значение да се идентифицират начините на разпространението й, смята д-р Андреа Збинден от университета в Цюрих. Проучването й ще помогне да се изясни и как точно тя предизвиква отделните заболявания. Тогава пациентите ще могат да получат правилните антибиотици и да бъдат излекувани.

Учените освен това се опитват да разберат доколко опасната бактерия е разпространена сред хората. Засега те само препоръчват да се следи по-внимателно за хигиената в устната кухина и кръвотечението да се лекува навреме.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -