четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаГЕРБ прие оставката на д-р Нешева, уволниха зам.-здравен министър

ГЕРБ прие оставката на д-р Нешева, уволниха зам.-здравен министър

Премиерът Бойко Борисов освободи по собствено усмотрение зам.-здравния министър Гергана Павлова (на снимката). В късния следобед от парламентарната група на ГЕРБ съобщиха, че са приели оставката на д-р Нели Нешева, директор на НЗОК. Като аргумент за оставката на Павлова бяха посочени скандални твърдения за цените на лекарствата.

Някои от тях били по-скъпи отколкото в съседните Сърбия и Турция. Вината на зам.-министърката била, че не излязла пред обществото да обясни как става ценообразуването. В България то е в правомощията на една Комисия по цени и реимбурсиране. Тя е на подчинение към Министерски съвет. В нея влизат представители на министерствата на здравеопазването и финансите, здравната каса, лекарски и зъболекарски съюз.

Парламентарната група на ГЕРБ гласува снощи единодушно да бъде приета оставката на Нели Нешева. Тя бе призована от Борисов да напусне постта си, след като стана ясно, че сама си е дала бонуси в размер на 12 156 лв. за 2011 г.  Вчера бе съобщено, че в присъствието на двама юристи тя е подписала договор, че дарява парите на сдружение „Деца и юноши“. От ГЕРБ дадоха висока оценка на работата й. До месец ще бъде назначен изпълняващ длъжността директор на касата. Още след новината за оставката лекари, директори на болници и пациентски организации изразиха опасения, че тя ще забави подписването на договори и определянето на финансовата рамка за 2012 г. Сроковете текат в момента.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -