четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво помага при пърхот?

Какво помага при пърхот?

Всеки човек отделя люспици от кожата на главата всеки ден. Тя се обновява за 4 седмици, като през това време отделя старите мъртви клетки. Тези люспици са толкова миниатюрни, че обикновено не се забелязват. Ако обаче старите клетки се отделят твърде бързо, а и освн това се слепват, пърхотът става видим. Белият снежец покрива раменете. В други случаи сребристите люспици залепват по косата.

Д-р Дирк Майер-Роге, дерматолог от Карлсруе, дава съвети как да се преборим успешно с тези проблеми. Пърхотът е два вида – сух и мазен. Сухият може да се провокира от отоплението, климатиците или шампоан, който отмива прекалено агресвно естествените мазнини. Мазният пърхот се образува при онези хора, които са склонни към омазняване на скалпа. Често към този проблем се добавя и една дрождена гъбичка Pityrosporum ovale. Тя е част от нормалната флора на кожата, но при благоприятни условия се размножава бързо. Ефектът в крайна сметка е, че кожата на главата с лющи по-бързо.

При мъжете по-често се среща мазният пърхот, тъй като техните мастни жлези на скалпа са по-активни. Кожата на жените по-често е суха, затова този вид люспици ги засягат повече. Проблемите в много случаи започват още през пуберитета, когато кожата на много хора става изведнъж по-мазна. Те с сдобиват отведнъж не само с пърхот, но и с акне. Понякога тези козметични недостатъци се поправят с времето.

Някои заболявания кат невродермит, псориазис или гъбична инфекция също могат да предизвикат пърхот. Това е трудно да се различи с просто око. При съмнение най-добре е да се потърси дерматолог.

При сух пърхот специалистът препоръчва мек шампоан, който е специално за сух и чувствителна кожа. При нормалните препарати проблемът е, че отстраняват мазнината, а в случая част от нея е необходима. Допълнително може да се размажат на дланите няколко капки зехтин и после да се нанесат като тънък маслен слой на кожата на главата за през нощта. На сутринта се измива смек шампоан.

При мазен пърхот подходящи са шампоаните против пърхот. Те обикновено отстраняват излишната мазнина и съдържат съставка, която действа срещу гъбичките. Ако по косата залепват много люспици, специалният шампоан се нанася поне три пъти седмично, кат се оставя няколко минути да подейства. След 2-3-седмично приложение проблемът с пърхота трябва да се е облекчил съществено. Тогава е достатъчно, ако специалният шампоан се нанася с масажни движения на скалпа веднъж на 7 дни.

Времето навън също може да влияе. При висока влажност на въздуха се отделят повече мазни люспици. Подобен климат е благоприятен и за кожните гъбички. Почивка край морето при някои хора обаче решава проблема с пърхота. Това е заради комбинираното влияние на слънцето и соления въздух, които действат благотворно. Сухият пърхот напомня за себе си особено през отоплителния сезон, когато хората са предимно в затворени помещения, където въздухът е сух заради парното.

Свързана тема: Причината за пърхота е… в стомаха

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -