понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКаква е връзката между щитовидната жлеза и високото кръвно?

Каква е връзката между щитовидната жлеза и високото кръвно?

Щитовидната жлеза образува важни хормони, които влияят върху обмяната на веществата в организма, а също и на кръвното налягане. Кръвното може да се повиши преди всичко при хиперфункция, но понякога и при хипофункция на щитовидната жлеза, пише navigator-der-medizin.de.

При хиперфункция на жлезата има увеличено производство на хормони, което може да провокира ускорена обмяна на веществата и симптоми като сърцебиене, високо кръвно, загуба на тегло, нервност и др. При хипофункция на жлезата се образуват прекалено малко хормони и обмяната се забавя. Последиците са напълняване, умора, чувствителност към студ, забавен пулс и по-ниско, но в някои случаи и по-високо от нормалното кръвно налягане.

Още по темата:

Проф. Боян Лозанов: Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Възпаленията може да повишат кръвното

За високото кръвно може да има и друга причина – възпалителни процеси в организма. Лекари в Университетската клиника в Майнц проучили специфични имунни клетки – моноцити. Активирането на тези клетки води до възпаления. Според новите възгледи в медицината те участват и във възникването на високото кръвно. При опити с животни се установило, че тези, при които моноцитите са отстранени, не развивали кръвно. Веднага след като моноцитите били върнати в тялото, кръвното веднага се покачило.

Много учени разглеждат повишеното кръвно като много ранен стадий на атеросклерозата. Нещо като първа степен на възпалителния процес в сърдечносъдовата система. Затова противовъзпалителна терапия може да повлияе едновременно и двете болестни прояви – възпаление и кръвно. В момента пациентите с високо кръвно получават едновременно повече лекарства, които активират или потискат някои хормони като ренин, ангиотензин и алдостерон.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -