вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се пазим от астма в студа?

Как да се пазим от астма в студа?

Бронхиалната астма е хронично заболяване, което се характеризира с алергично възпаление на дихателните пътища. От астма боледуват и деца, и възрастни. Под въздействие на различни съставки, съдържащи се във въздуха, дихателните пътища може да се възпалят, да набъбне лигавицата, да станат по-тесни, което затруднява преминаването на вдишания въздух. Това води до кашлица, „свирене“ в гърдите и задух. Най-честите причинители на астматичните пристъпи са алергените и вирусните инфекции на дихателните пътища.

Кои са опасните алергени?

Най-честите алергени, които влошават състоянието на болните с астма, са домашният прах – прахът по възглавниците, дюшеците, подовите настилки, пухените възглавници, полените – полени от дърветата, трева, плевели и цветя, като трябва да се знае, че те имат сезонност – дървесните полени са през пролетта, тревните – в края на пролетта и началото на лятото. От плевелите – в края на лятото и началото на есента, силни миризми от козметични продукти – дезодоранти, спрейове, мухъл и влага, животни с козина – умрели кожни клетки на животните, съдържащи секрети от жлезите им, са алергените, които се вдишват от хората, медикаменти и най-вече аспирин.

Цигареният дим, съдържащ над 8400 токсични вещества, може да предизвика астматичен пристъп при пушачи и пасивни пушачи с астма, физическо натоварване, силни емоционални стресови състояния също може да провокират астматичен пристъп.

Съвети за астматици през зимата

кашлица настинкаВ зимния сезон студеното време, мъглите, влагата, вирусните инфекции могат да провокират влошаване на състоянието на болните с бронхиална астма. Какво е важно да се знае? Преди всичко да не пропускат приема на своите инхалаторни препарати, които са назначени от техните белодробни специалисти (пулмолози).

Инхалаторните кортикостероиди са основно контролиращо лечение на бронхиалната астма. Те лекуват алергичното възпаление. Тъй като се срещат пациенти, които прилагат и алтернативно лечение (иглотерапия, хомеопатия и др.), важно е да знаят, че не трябва да прекъсват инхалаторния медикамент, защото това може да влоши тяхното състояние.

Цигареният дим потиска ефекта на инхалаторните кортикостероиди

пушене зъбиДа се преустанови тютюнопушенето, защото тютюневият дим потиска ефекта на инхалаторните кортикостероиди, които са основно противовъзпалително, поддържащо лечение при астмата.

Много важно е да знаят родителите на деца с бронхиална астма, че пушенето в дома повишава значително риска за влошаване състоянието на детето и невъзможност за контрол на заболяването.

По възможност да се избягва излизане при мъгла, когато се повишава концентрацита на токсичните газове и фините прахови частици във въздуха, да се избягва излизане навън. Ако това е невъзможно, съветвам да се носят плътно плетени шалове, които изпълняват ролята на филтър и „климатик“, като затоплят вдишания въздух. Да се консумират плодове и зеленчуци с цел повишаване количеството на основните антиоксиданти, витамините А, Е и С. Доброто настроение и позитивното мислене също са важни фактори за предпазване от астматични пристъпи.

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист белодробни болести

Свързани публикации

1 коментар

  1. В наше время астма – это очень распространенное хроническое заболевание, которое практически не поддается полному излечению. Характеризуется это заболевание сильными приступами удушья. Как избавиться от астмы, читайте далее в статье.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -