петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да разпознаем дали температурата при децата е опасна

Как да разпознаем дали температурата при децата е опасна

Малките деца често вдигат температура и тогава родителите се тревожат каква е причината. Според педиатрите понякога безпокойството може да е безпочвено и затова в такива случаи даването на препарати за понижаване на температурата се оказва абсолютно ненужно. Проблемът е, че възрастните невинаги могат сами да преценят дали се налага детето да пие лекарства.

„Нерядко причина за високата температура може да е дори неразположение на организма, което може да се получи след прегряване, съпроводено от обезводняване, но без да има връзка с някакво конкретно заболяване“, обяснява специалистът по детски болести д-р Цветана Джурова.

д-р Цветана Джурова

Нормална е температурата до 37 градуса

За нормална температура на тялото, без значение дали става въпрос за деца или за възрастни, се приема до 37 градуса по Целзий, макар че лекарите спорят коя граница е опасна. Повишаването на телесната температура е защитна реакция на организма към неблагоприятни външни или вътрешни фактори. В тези случаи всички жизнени процеси се ускоряват и това е начин на организма да се бори с вируси и бактерии, които предизвикват инфекции.

Според д-р Джурова температурата не е достатъчен симптом, за да се прецени дали малкият пациент има заболяване или не. Родителите трябва подробно да опишат състоянието на детето, за да може адекватно да се прецени има ли нужда от допълнителни изследвания и какво лечение да се назначи, смята педиатърът. „Не бива да се хващаме само за един симптом и да лекуваме само него. Трябва да се изясни израз на какво заболяване е той“, обяснява д-р Джурова.

Причини за повишаване на температурата при деца

Неукрепналата имунна система е една от най-честите причини за повишаване на температурата при кърмачетата. При атака на вирус или бактерия тялото реагира. Подобна реакция е възможно да се срещне и при имунизация на детето. В този случай температурата може да се вдигне до 38 градуса в първите часове след поставянето й. Това състояние може да продължи цяло денонощие.

Повишена температура може да се появи и при едновременно никнене на няколко зъба. Това е физиологично явление, което не протича задължително с влошаване на състоянието на организма. Но при някои деца може да има подобно проявление, съпроводено с подуване на венците и раздразнителност на малчугана. При всички случаи лекарите препоръчват при висока температура да се направи обстоен преглед на детето, за да се установи дали става въпрос за изолиран симптом или за заболяване.

Докторите силно препоръчват на родителите да не провеждат лечение на своя глава, а да потърсят помощ от специалист и да спазват стриктно указанията за прием на препарати за понижаване на температурата. Ако няма и други симптоми за заболяване, детето може да бъде поставено под наблюдение, което е изключително важно за първите години от развитието му.

Силно препоръчително е приемът на лекарства от децата да става след консултация с лекар и след като температурата се повиши над 38 градуса. „Родителите много се стряскат от т.нар. висока температура. Не са малко онези, които два пъти измерили висока температура, искат антибиотик. Антибиотикът категорично не е лекарство за понижаване на температурата“, разяснява д-р Джурова.

Възрастните не трябва да се притесняват, че дори след прием на медикаменти „огънят“ не се потушава веднага – нормално е това да става в рамките на един астрономически час, и то с не повече от 0.5 градуса. В противен случай организмът се поставя в условия на стрес, обяснява педиатърът.

Специалистите по детски болести са раздвоени по въпроса за ефективността на „бабешките“ методи за сваляне на температурата. Обикновено в подобни случаи се поставят студени компреси с кърпа на челото и крачетата. Лекари препоръчват да се охлаждат предимно местата, през които минават големите кръвоносни съдове – подмишниците и гънките около слабините.

Автор Ина Димитрова

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Терминът деца Индиго е създаден от хора, изучаващи паранормалните способности при изследването на аурата на особени деца, те забелязали, че при тях тя е със син цвят така нареченият цвят Индиго.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -